top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Katarína Benková sa vrátila do Ľubovne. Maľuje na listy zo starých kníh

Aby boli jej obrazy výnimočné, neváha obetovať staré knihy, z ktorých vytrháva listy a dáva im novú podobu. Katarína Zongorová Benková (41), rodáčka zo Starej Ľubovne, svoje originálne výtvarné diela vystavuje v Ľubovnianskej knižnici. Výstava s názvom Moje esencie je prierezom päťročnej tvorby umelkyne.

Autorka pri obľúbených obrazoch.


Umelkyňa, ktorá momentálne žije a pôsobí v druhom najväčšom meste na Slovensku sa do rodného mesta rada vrátila. Ako prezradila, prežila tu celé svoje detstvo: ,,Knižnica je pre mňa veľkou srdcovkou. Ako dieťa som tu strávila mnoho času. Je mi cťou, že môžem podporiť knižnicu v tom, že tu budú vystavené moje obrazy a príde tu viac ľudí.“ Katarína sa k umeniu dostala náhodne cez kamarátku. K najvzácnejším obrazom jej tvorby patrí trilógia obrazov s názvom Príbeh ženy. Práve do týchto obrazov, ako prezradila, vložila najviac emócií: „Ja hovorím, nemusí sa obraz páčiť, ale je dôležité, že v človeku vyvolá nejakú emóciu a pocit a toto je taká srdcovka - tieto ženy.“


KNIHA FRANKENSTEIN SÚČASŤOU OBRAZU

Autorka tvorí v cykloch. Okrem žien ju inšpirovala aj krajina či príroda. Momentálne sú to budovy. Kultivovaný štýl je základným kľúčom jej tvorby. Katarína Benková do niektorých diel použila vytrhnuté listy zo starých kníh. ,,Roztrhala som takto aj starú knihu Frankenstein. Tých kníh už bolo viac, no na úkor tvorby to robím. Je to pre mňa umenie,“ spresnila autorka.


PODPORA V UMELECKOM I OSOBNOM ŽIVOTE

Katarína Benková pracuje s akrylovými, olejovými i metalickými farbami, 3D pastami. Maľuje špachtľou i štetcami. Talentovanú mamičku najviac podporuje manžel a trinásťročné dcéry - dvojičky. Maľuje doma aj v galérii v Košiciach. Spolumajiteľka Hoblina gallery, kde Katka tvorí, a zároveň kurátorka výstavy Jana Pálová prezradila: „Katka je veľmi energická žena, aktívna. Má svoju kariéru a čo sa jej nedarí komunikovať verbálne, tak sa nám to snaží dávať v svojich obrazoch.“


NAINŠTALOVALI 26 OBRAZOV

Obrazy umelkyne budú v Ľubovnianskej knižnici vystavené do konca mesiaca február. Výstava je zároveň predajnou a jej návštevníci majú možnosť vidieť 26 umeleckých diel. A to, že vybrať si je naozaj náročné, zistila aj Lucia, ktorá sa pri obrazoch zastavila: ,,Najviac ma zaujala a zapôsobila na mňa žena na obraze. Keď som sa na ten obraz pozrela, napadlo mi, že by som si to zavesila aj do obývačky. Potom mi ale zrak padol na kvety a teraz neviem, ktorý by som si vybrala,“ neskrývala svoju nerozhodnosť pri výbere.

Katarína Benková s kurátorkou výstavy Janou Pálovou (vľavo).


Výstava v galérii 
Okrem Ľubovnianskej knižnice môžete v Starej Ľubovni navštíviť aj výstavu Ľubovnianske spektrum 8 s podtitulom Nebo plné črepín. V galérii Provinčného domu svoje diela vystavuje 14 regionálnych autorov. Výstavy potrvajú do konca februára. 

Alena Dudláková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 5 (8. február 2023)

bottom of page