top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Jeden spoj nám nestačí! Obyvatelia spísali petíciu

Updated: Dec 28, 2023

Obyvatelia miestnej časti Podsadek a Mýtnej ulice v Starej Ľubovni spísali petíciu. Dôvodom je autobusový spoj.


Obyvatelia a cestujúci žiadali posilnenie ranného spoja počas školského roka. Argumentovali nedostatočnou kapacitou. Mesto Stará Ľubovňa ich žiadosti nevyhovelo. Do Podsadku ráno premáva naďalej iba jeden autobus.

Petíciu podpísalo 174 obyvateľov. Žiadali o pridanie spoju Mestskej autobusovej dopravy (MAD) medzi 7.00 až 7.10 h počas školského roka.


PROBLÉM NA MÝTNEJ ULICI

Obyvatelia argumentovali, že linka MAD, ktorá premáva v čase o 7.08 h a má odchod od zastávky ZŠ Podsadek, je preplnená a na Mýtnej ulici nezastaví. Podávatelia petície ďalej uvádzali, že tento problém je dlhodobý a ďalší spoj, ktorý má odchod od ZŠ Podsadok o 7.30 h je pre deti, ktoré dochádzajú do základnej školy v meste Stará Ľubovňa, už neskorý, pretože nestíhajú vyučovanie o 7.45 h.

„Mali sme stretnutie so zástupcami petičného výboru, ktorí tvrdili, že ľudia v autobuse stoja. V septembri sa stalo, že päť ľudí nenastúpilo,“ povedal Ľuboš Tomko, primátor mesta Stará Ľubovňa. Mnohí sa údajne mali sťažovať aj na hluk v autobuse, ktorý robia obyvatelia marginalizovanej časti mesta. Aby sa predišlo tomu, že autobus neodvezie ľudí, stretnutie zorganizovali aj s dopravcami.


MONITORUJÚ PREPRAVU

„Obsadenosť spoja je v priemere 60-percentná. Keby sme pridali ďalší spoj, stálo by nás to okolo sedem alebo osem tisíc eur. Ak by sa, samozrejme, opakovalo, že autobus nezoberie desať a viac ľudí, premýšľali by sme nad posilnením,“ doplnil primátor, podľa ktorého nepriaznivá situácia vznikla v mesiaci september, kedy danou linkou cestovalo viac ľudí.

Tento spoj je tak monitorovaný mestskou políciou, ale aj zástupcami Miestnych občianskych poriadkových hliadok. „Síce nám hliadky zrušili, ale ponechali sme dvoch pracovníkov, ktorých financujeme z vlastných zdrojov a dúfame, že dôjde k refundácii. Podali sme odvolanie voči tomuto rozhodnutiu, že u nás v Starej Ľubovni nebudú tieto služby, ktoré boli v daných lokalitách veľmi nápomocné,“ doplnil primátor Ľ. Tomko.


RADŠEJ VIACKAPACITNÝ AUTOBUS

V meste Stará Ľubovňa premávajú aktuálne tri druhy autobusov, a to s kapacitou 74, 91 a 15 miest. Do Podsadku ráno jazdí 74-miestny autobus, riešením by nateraz podľa dopravcov bolo aj to, aby zmenili tento spoj za 91-miestny typ, čím by sa malo zabrániť tomu, aby niekto do autobusu nevošiel a rovnako navyšovaniu nákladov z rozpočtu mesta. Doplnenie ďalšieho spoja by znamenalo kúpu nového autobusu a zároveň by museli zamestnať šoféra. Pridanie ďalšej linky, tak ako žiadajú obyvatelia, by predstavovalo navýšenie nákladov.

Alena Dudláková,

bottom of page