top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Jakubisko zanechal stopu aj v Starej Ľubovni

Filmový svet sa v sobotu 4. marca rozlúčil s režisérom svetových kvalít Jurajom Jakubiskom. Ani v Starej Ľubovni na fenomenálneho umelca nezabudnú. Pripomínať ho bude vzácna grafika v tunajšej galérii, ktorú venoval svojmu dobrému priateľovi Jankovi Melkovičovi. Viac si pozrite v našej reportáži.


Vzácne dielo s názvom Dvaja anjeli XX. storočia sa nachádza medzi zbierkovými predmetmi v pamätnej izbe Jána Melkoviča v Galérii Provinčný dom. „Bol to dar Juraja Jakubiska pre Janka Melkoviča,“ spresnila kultúrna pracovníčka mesta Stará Ľubovňa Miroslava Konkoľová. Na stenách v galérii visia aj fotografie režiséra s hercom. Boli dobrí priatelia. Žiaľ, sú už spolu v umeleckom nebi. „Juraj Jakubisko rád obsadzoval Janka Melkoviča vo svojich scénach. Ide konkrétne o scény z filmov Dovidenia v pekle, priatelia alebo Pehavý Max a strašidlá,“ doplnila Miroslava Konkoľová.


So Staroľubovňanom boli spolužiaci

Juraj Jakubisko, rodák z východoslovenskej obce Kojšov, bol prepojený so Starou Ľubovňou aj cez rodáka Karola Thyriho, boli totiž spolužiaci na umeleckej škole v Bratislave. V monografii, ktorú vydalo Mesto Stará Ľubovňa, je i Jakubiskom nakreslená karikatúra nositeľa Ceny mesta, výtvarníka, teoretika umenia a bývalého vysokoškolského učiteľa Karola Thyriho.




„Juro bol veľmi skromný, ale veselý. Bol veľmi veľmi vynaliezavý, vymýšľal rôzne kreativity. Boli sme veľký ročník, bolo nás 56, ale robili sme pravidelné pomaturitné stretnutia, takže tam ožívali spomienky na školu, na internát,“ zaspomínal si 86-ročný Staroľubovňan.


VIDEO


Baran z Litmanovej sa objaví v Jakubiskovej rozprávke Juraj Jakubisko zhruba pred 5-timi rokmi navštívil aj okolie Starej Ľubovne, a to pri veľmi špecifickej príležitosti. Hľadal totiž barana do rozprávky Perinbaba 2, ktorá sa nakrúcala aj v susednom Kežmarku a ktorej premiéry sa už umelec nedožil. „Zväz chovateľov oviec a kôz mu dal niekoľko tipov, kde chovajú barana, ktorý by bol vhodný do ich konceptu a jednou z možností sme boli aj my - Roľnícke družstvo Litmanová. A keď prišiel k nám, na tú prvú možnosť, tak na iné miesta už ani nešiel, lebo baran splnil všetky očakávania,“ povedal predseda Družstva „Majdan“ v obci Litmanová Peter Rusiňák. V Litmanovej si na režiséra svetových kvalít spomínajú ako na veľmi milého človeka. „Konkrétne on mi telefonoval, nepoveril žiadnu osobu. Stretli sme sa, všetko išlo vždy podľa toho, ako sme sa dohodli. Takže to sa mi na ňom páčilo,“ pridal vzácne spomienky Peter Rusiňák.



Alena Dudláková, foto: archív mesta, RD Litmanová, autorka


bottom of page