top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Investícia sa termínovo presúva, ministerstvo udelilo výnimku

Výstavba kruhovej križovatky pri vstupe do Starej Ľubovne sa definitívne odkladá. Zároveň sa presúva aj termín priameho dopravného prepojenia Továrenskej ulice s hlavnou cestou. Za všetkým bola nevyriešená otázka prechádzania vozidiel cez železničnú trať. Do projektu za vyše milión eur napokon prehovorilo ministerstvo.



Kruhová križovatka v smere od Popradu mala pôvodne stáť do konca tohto roka. Z cesty prvej triedy mala vodičov navádzať aj po 145 metrov dlhej vozovke v smere do priemyselnej časti na Továrenskej ulici. Myšlienka prepojenia obidvoch zón je na stole minimálne dvadsať rokov. Mesto napokon dostalo minulý rok injekciu v podobe 1,1 milióna eur od ministerstva hospodárstva.


VIADUKT NEMUSÍ BYŤ!

Pôvodne malo mesto vybudovať stavbu do konca roka 2020. Zdĺhavá administratíva a koronavírus všetko pribrzdili. Najviac však koľajnice, ktoré križujú dotknuté zóny. „Najprv sme boli nemilo prekvapení, keď železnice i správca cesty prvej triedy súhlasil iba s mimoúrovňovým križovaním, teda s výstavbou viaduktu. V takomto prípade by boli náklady niekoľko miliónov eur, a to by celý projekt pochovalo. Napokon nám bola udelená výnimka,“ priblížil Ľuboš Tomko, primátor Starej Ľubovne.

Mesto robilo podľa primátora aj ďalšie kroky, aby dopravný zámer, spolu s investíciou neprepadli. Žiadalo ministerstvo dopravy, aby čerpanie dotácie bolo termínovo posunuté na neskôr, čo sa napokon podarilo. V súčasnosti radnica disponuje aj kladným vyjadrením k zmene územného plánu. „Územné konanie chceme ukončiť do konca tohto roka a niekedy v marci by sme chceli mať už aj stavebné povolenie. Následne sa bude všetko odvíjať od procesu verejného obstarávania,“ doplnil primátor s tým, že dotknuté lokality by chceli v budúcom roku definitívne prepojiť.

Továrenská ulica s priemyselnou zónou.


ODĽAHČENIE DOPRAVY

Plánované zmeny na cestách majú pomôcť odľahčiť kritický uzol na križovatke pri autobusovej stanici a v smere od Podsadku. V pracovný deň, alebo v čase dopravnej špičky je tu vozidiel neúrekom. V priemyselnej zóne na Továrenskej ich jazdia stovky, vyťaženosť križovatky bola naposledy odhadovaná na 7,5-tisíca áut denne. V priemyselnej časti pritom podniká zhruba 50 firiem. Napríklad jedna z nich, Leitech investovala v meste aj pod podmienkou plánovaného dopravného prepojenia.

Kruhová križovatka s prejazdom cez železnicu na začiatku mesta by mala pomôcť odľahčiť aj preťažený most ponad rieku Poprad. Ten slúži už desiatky rokov a z odborného hľadiska sú na ňom možné už len povrchové úpravy.

Podobnú kruhovú križovatku mesto plánuje aj priamo na Továrenskej ulici s výhľadovým napojením na budúce zobchvatovanie Starej Ľubovne v smere na sídlisko.

Viadukt nad železnicou nebude nutný (vľavo). Kruháč pribudne pri vstupe do mesta.

Peter Rindoš, foto: ĽMS


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47-48 (15. december 2020)

bottom of page