top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Hrdý otec šampiónky Igor Vlha: Ako deti sme vo Forbasoch trávili skoro celé prázdniny

Updated: Feb 22, 2022

K čerstvej olympijskej šampiónke Petre Vlhovej sa hrdo hlási aj dedinka Forbasy v Staroľubovnianskom okrese. Práve odtiaľ pochádza babka zlatej medailistky Margita, ktorej syn Igor Vlha vytvoril základy pre úspešnú kariéru svojej dcéry. Hrdý otec a zároveň šéf Ski Team Vlha nám viac prezradil v exkluzívnom odkaze.

Zlato Petry Vlhovej v slalome z olympiády v čínskom Pekingu vyvolalo na Slovensku obrovskú vlnu ošiaľu. Pochopiteľne, najväčšie emócie prežívali najbližší na Liptove. Vlna nadšenia však dorazila aj do iných kútov krajiny, vrátane Staroľubovnianskeho okresu. „Sme nesmierne hrdí na to, čo Petra dokázala. Rovnako na jej otca Igora, že ju v rodine viedol odmalička k lyžovaniu, veľa tomu obetovali,“ povedal nám Pavol Šidlovský z Forbás, bratranec otca našej lyžiarskej hviezdy.


Vľavo Boris Vlha - brat, asistent trénera, ale i manažér slávnej sestry, babka Gita a Petra spred pár rokov.

ČESTNÉ OBČIANSTVO PRE PETRU

Minulý rok vo Forbasoch udelili pri príležitosti 710. výročia obce Petre Vlhovej čestné občianstvo za dobré meno, ktoré šíri vo svete všetkým Slovákom v oblasti športu. „Hrdí sme aj my, Forbasania, ktorí si Vás tak trochu privlastňujeme vďaka Vašej starej mame Margite Šidlovskej,“ uvádza sa na plakete.


Mnohí miestni vstávali skoro ráno, aby zlatý slalom mohli naživo z olympijského Pekingu precítiť. „O udelení čestného občianstva rozhodlo obecné zastupiteľstvo. Po Petrinom víťazstve sme poslali Igorovi sms-ku, že sme šťastní a hrdí, čo dosiahla,“ poznamenal starosta Michal Hanečák.


Pri minuloročnej slávnosti vo Forbasoch, kedy si pripomínali výročia viacerých obecných udalostí, bol prítomný aj Igor Vlha. „Sľúbil nám, že ak to bude tento rok možné a čas im to dovolí, spolu s Petrou prídu našu obec navštíviť,“ doplnil starosta.


CHCÚ JU POVZBUDIŤ AJ NA PRETEKOCH

Čerstvú olympijskú víťazku, majsterku sveta i držiteľku veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní sprevádzajú po pretekoch skalní fanúšikovia z celého Slovenska. V budúcnosti by sa k nim radi pridali aj ľudia z Forbás, kde malo v minulosti hlavne bežecké lyžovanie silnú tradíciu. „U nás sa zbiera partia ľudí, ktorá, ak to dovolí pandemická situácia, by rada vycestovala na niektoré z pretekov blízko slovenských hraníc,“ prezradil starosta M. Hanečák. „Keď tu bol Igor minulé leto, tak hovoril, že nám skúsi sprostredkovať lístky, takže určite pôjdeme na nejaké preteky. Petra je pre všetkých veľkou motiváciou, a to aj pre deti. Moja dcéra Sofia tiež športuje a lyžuje a Petra je pre ňu veľký vzor,“ podotkol P. Šidlovský.


IGOR VLHA: FORBASY SÚ V MOJOM SRDCI!

Hneď po zisku zlata na olympiáde sme kontaktovali aj otca našej šampiónky Igora Vlhu. V návale práce i smršte blahoželaní si našiel chvíľku, aby poskytol krátku reakciu. Potvrdil nám, že Forbasy má zapísané hlboko v srdci. „Keďže mamina odtiaľ pochádza, trávili sme tu cez prázdniny hádam aj mesiac a pol, spolu s ďalšími tromi súrodencami. Mohlo to byť, keď som mal desať až 14 rokov. Pamätám si, ako babka s dedkom mali kravu a nám tam bolo veľmi príjemne,“ prezradil, pričom v spomienkach hovoril o súrodencoch Vladovi, Jane a Mirovi.

Igor Vlha a jeho sestra Jana na návšteve vo Forbasoch.

„Aj Peťa so synom Borisom boli vo Forbasoch, ale ešte ako deti. Dnes sa tam občas zastavím, naposledy som bol položiť na hroboch kytičku. Forbasy sú veľmi pekná dedinka s poopravovanými domami. Nachádza sa trochu bokom, takže je tam pokoj a ticho. Za dedinou sa nachádza kyselka, je tam naozaj príjemne,“ poznamenal hrdý otec najlepšej športovkyne Slovenska.


Svadobná snímka starých rodičov z roku 1961.

Foto: z knihy Forbasy autorky Judity Leščinskej, fb/petra vlhova, archív obce Forbasy

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 6 (16. február 2022)

bottom of page