top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Otvorili hradné brány, očakávajú návštevu potomkov majiteľov hradu

Updated: May 2, 2022

Koncom apríla sa každoročne otvárajú brány Ľubovnianskeho hradu i v skanzene pod ním. Ani chladné počasie neodradilo turistov od návštevy hradu. Pamiatka mala v tento deň návštevníkom čo ponúknuť.



„Tradične sme otvárali slávnostnou omšou v hradnej kaplnke, následne sme sprístupnili novú stálu expozíciu Hrad Ľubovňa, Hrad kráľov a starostov a odprevadili do života medzinárodný zborník Sandecko-spišské zošity. Pre verejnosť bol pripravený bohatý program, nechýbal hradný šašo, tradičná hudba, šermiari či sokoliari,“ zhrnul riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík, ktorý bol potešený z účasti návštevníkov napriek typickému aprílovému počasiu.



Aj koncerty známych hviezd

Pestrý program však hrad neponúka len pri otvorení letnej turistickej sezóny, na kopec zaujímavých akcií sa môžu návštevníci tešiť počas celého roka: „V máji a v júni budú podujatia venované najmä deťom, nakoľko pandemická situácia už umožňuje realizáciu školských výletov, čomu sa nesmierne teším,“ poznamenal D. Mikulík. Ako dodal, chýbať nebude ani tento rok tradičný už 16. hradný muzikál, hradné slávnosti, počas ktorých bude veľkolepý maškarný bál a hrad by mali dokonca navštíviť aj potomkovia po majiteľoch hradu Ľubovňa. „Prídu Zamoyskí z Madridu, Raiszovci z Luxemburska a Maďarska a Ľubomirskí z Poľska,“ podčiarkol riaditeľ múzea.



Na hrade Ľubovňa sa už tradične posledné roky koná aj množstvo koncertov a inak to nebude ani túto sezónu. Vystúpením potešia Richard Müller, Komajota, Janais, Schola Minor, Korben Dallas, nebudú chýbať ani rôzne divadelné predstavenia, výstavy či nočné prehliadky hradu. Lákadlom môže byť aj minuloročná rekonštrukcia hradu, barokový palác Ľubomirských, v ktorom sa nachádzajú expozície ako Krištáľová sála, Čierna kuchyňa či Lovecký salón.



„V minuloročnej sezóne náš hrad navštívilo takmer 170 000 platiacich návštevníkov, čo osobne považujem za veľký úspech a pevne verím, že aj táto sezóna sa vydarí a ľudia budú chtiví po teréne, pamiatkach či prechádzkach,“ ozrejmil otvorenie novej sezóny pre rok 2022, D. Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea.



ANKETA


- Navštevujem Ľubovniansky hrad každý rok, veľmi sa mi páčia pamiatky aj skanzen, pravidelne zájdem aj do vojenského tábora, ale najviac zo všetkého sa mi páči hrad, je tam toho veľmi veľa.




- Každoročne sa tu zúčastňujem akcií, pretože je tu veľmi príjemná atmosféra a je tu ozaj čo ľuďom ponúknuť. Hrad som prešiel už viackrát, ale stále si rád pozriem nové veci, ktoré pre nás pripravia.




- Vždy sa tu všetko rekonštruovalo, ako si pamätám, ale taká sila, aká je tu teraz, tu ešte nebola. Chodím tu veľmi rada a pravidelne. Páči sa mi tu všetko, lebo to tu žije. Nám zrelším, by možno pomohla plošina, aby sa nám ľahšie dostalo hore.


Jana Blašková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16 (27. apríl 2022)

bottom of page