top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Futbalistov čaká ostrý štart! Privítajú semifinalistu Slovenského pohára z Lipian

Už v sobotu sú na programe úvodné zápasy odvetnej časti tretej futbalovej ligy Východ. Hráči Ľubovňa Redfox FC budú hostiť v derby zápase ŠK Odeva Lipany. Pre domácich, ktorí chcú z tretieho miesta atakovať čelo tabuľky, pôjde o dôležitý vstup v boji o absolútnu špicu, hoci ho budú musieť zvládnuť bez najväčšej posily Erika Jendriška.


Súper z Lipian si v týchto dňoch užíva historický úspech v podobe postupu medzi štyri najlepšie kluby v Slovenskom pohári, keď počas týždňa vyradil prvoligovú Skalicu. Pre jeho väčšinu hráčov ide o vrchol kariéry, bude preto zaujímavé sledovať, ako sa dokážu preorientovať z jednej súťaže do druhej. „Lipany hrali vždy kvalitný futbal a platí to dodnes. Naše vzájomné zápasy boli pre diváka vždy zaujímavé. My však veríme, že v sobotu zápas zvládneme a doma vyhráme. Chceme pozvať všetkých fanúšikov,“ povedal Ján Fröhlich, prezident Ľubovňa Redfox FC.


Tináth v drese Lipian nenastúpi

Zaujímavosťou stretnutia bude aj čerstvý presun Kristiána Tinátha do kádra Lipian. Kmeňový hráč Plavnice hosťoval v Starej Ľubovni od roku 2021. S novými spoluhráčmi sa už stihol radovať po historickom postupe do semifinále, za Lipany nastúpil v základnej zostave, neskôr striedal. „Kristián sa takto rozhodol, preto sme sa rozhodli ho uvoľniť. Aj touto cestou by sme sa mu chceli poďakovať za doterajšiu činnosť a zaželať mu všetko dobré,“ dodal J. Fröhlich s tým, že po dohode s Lipanami útočník v sobotňajšom zápase nenastúpi.


Zatiaľ malé zmeny

Zimnú prípravu začali Staroľubovňania začiatkom januára, jej súčasťou bola aj následná séria šiestich zápasov proti slovenským druholigistom i poľským celkom z nižších súťaží. „Myslím, že táto zimná príprava bola najkvalitnejšou za roky. Chceli sme si nastaviť zrkadlo, podľa toho sme vyberali aj silnejších súperov. Veď napríklad Liptovský Mikuláš hral ešte prednedávnom najvyššiu súťaž a Tatran Prešov je sám o sebe futbalovým pojmom. Sme radi, že sa nám podarilo predvádzať kvalitné výkony,“ poznamenal J. Fröhlich.

Káder Staroľubovňanov, zdá sa, ešte nie je kompletný. V klube pracujú na posilnení hráčov do stredovej formácie, nechcú sa však unáhliť, takže zatiaľ ostáva všetko otvorené. „Doterajšie zmeny v kádri neboli veľké. Okrem, už viackrát avizovanej posily, bývalého reprezentanta Erika Jendriška prišiel k nám na polročné hosťovanie ofenzívny stredopoliar Samuel Segeďa z FC Košice. Z tímu odišiel Kamil Rečičár, Tomáš Štefaník a brankár Ibrahim Suaib.“ Krátko pred zápasom proti Lipanom klub podpísal aj Mareka Vasiľa zo Svidníka.

Z kádra odišiel aj mladík Tomáš Kaleta, ktorému pôsobenie pri A-tíme Redfox dopomohlo k odchodu do Michaloviec.


Prírodný trávnik už otestovali

Nielen mužstvo Redfox, ale aj fanúšikovia si budú musieť počkať na majstrovskú premiéru bývalého, 37-násobného reprezentanta Slovenska Erika Jendriška. „V príprave proti Liptovskému Mikulášu mal smolu, keď sa zranil. Veríme, že bude čím skôr v poriadku, aby nám pomohol,“ povedal šéf staroľubovnianskeho klubu, ktorý zároveň pomenoval ambície. „V našom klube sa posúvame dopredu, no nebude jednoduché, ako v predchádzajúcich rokoch znova vyhrať súťaž. Radi by sme však ponaháňali favoritov z čela tabuľky.“

Zápas proti Lipanom sa odohrá na prírodnej tráve štadióna v Starej Ľubovni. Pre hráčov pôjde len o druhú hernú skúsenosť v tomto roku, keď predchádzajúce duely sa uskutočnili na umelej ploche. „Prírodný trávnik na našom štadióne je vo veľmi dobrom stave. Pravdaže, pre hráčov to po prechode z umelej plochy nie je jednoduché, lebo inak reagujú svaly, inak reaguje telo pri pohybe. Ale je na nich, aby sa s tým vyrovnali,“ povedal J. Fröhlich.

Úvodný zápas sezóny z augusta 2023 v Lipanoch skončil v prospech nášho zástupcu po výsledku 3:1. Nastávajúci vzájomný duel 16. kola tretej ligy odohrajú o 14.30 hodine.

foto: šk odeva lipany

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8, 28. februára 2024, na webe bol aktualizovaný)

bottom of page