top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO + FOTO Turnaj pre Julianku spojil hokejistov z okresu

Updated: Feb 28, 2023

Juliana Lichvárová je štvorročné dievčatko zo Starej Ľubovne, ktoré postihol neľahký osud. Nadšenci a milovníci

hokeja sa mu odhodlali pomôcť, a tak na zimnom štadióne po prvýkrát zorganizovali charitatívny turnaj. Viac ako výsledky tentoraz zohrával úlohu motív akcie, z ktorej sa podarilo vyzbierať zaujímavý výťažok.


Už keď mala Julianka šesť mesiacov, rodičia si všimli, že sa nevyvíja ako jej rovesníci. Keďže doma mali aj staršiu dcéru, vedeli, že s dieťatkom niečo nie je v poriadku. „Juliánka sa nám nepretáčala, neliezla, nevedela sedieť a tak to začalo. Začal kolotoč vyšetrení Preferovala ľavú stranu a a používala ľavú rúčku,“ povedal otec Milan Lichvár (31). Spolu s manželkou Nikolou vychovávajú tri detičky. Liečba pre malú slečnu je nákladná. Potrebuje veľa špeciálnych rehabilitácií, logopedické i neurologické cvičenia: „Máme za sebou testy genetické, metabolické i neurologické. Juliánka ma slabý psychomotorický vývoj a epilepsiu. Nič viac zatiaľ nezistili, jednoducho nevedia presne, čo jej je,“ prezradil Milan, ktorý má veľkú záľubu v hraní hokeja. Práve ten mu pomáha odreagovať sa a myšlienkami odbehnúť od problémov a povinností.


Nevedeli o starostiach spoluhráča

Hrá za jeden z tímov, ktoré v okrese Stará Ľubovňa za posledné roky, aj vďaka hokejovému štadiónu, vznikli. Práve partia chlapov z hokeja zorganizovala turnaj, ktorým chceli pomôcť hendikepovanému dieťatku. To, že Milan má doma chorú dcérku, nevedeli: „Raz po hokeji sme sedeli a rozprávali sa, žeby sme mohli turnajom pomôcť niekomu. Primátor mesta Ľuboš Tomko nám vytipoval viac rodín, ktoré majú podobné problémy. Vtedy sme zistili, že my vlastne otca Julianky poznáme, je v podstate jedným z nás,“ nechal sa počuť jeden zo spoluorganizátorov Ján Fris (47). Hokejisti našli sponzorov, ktorí pomohli zorganizovať turnaj. Ako Milan prezradil, s manželkou boli veľmi prekvapení, že túto akciu robia práve pre ich dcéru: „Teraz až zistilo veľa chlapov, že ja som s nimi hral, ale nepoznali náš príbeh. Myslím, že som si tu aj vďaka tomu našiel teraz viac kamarátov. Sme im s manželkou veľmi vďační. Nečakali sme takú podporu. Veľa to pre nás znamená a tešíme sa z toho,“ dodal.


VIDEO


Turnaj pre dobrú vec spojil chlapov z okresu

Chlapi chcú v pomoci pokračovať aj ďalej. Najbližší turnaj, ktorý zorganizujú bude opäť na pomoc tým, ktorí to potrebujú. „Určite sa stretneme o rok a určite sa bude zase pomáhať. Teraz tu máme štyri hokejové mužstvá z okresu. Nebolo náročne ich tu dostať. Dobrú vec chcú podporiť a myslím, že nikto nepovedal nie. Toto je po prvýkrát a chceme z toho spraviť pravidelnú akciu,“ zaznelo z úst ďalšieho spoluorganizátora Dávida Guľáša (35).

Na turnaj sa prišlo pozrieť niekoľko desiatok Staroľubovňanov. Aj keď mnohí mali svojho favorita, výsledok nebol dôležitý. Išlo o priateľské stretnutie. „Tak je to vynikajúca myšlienka. Na jednej strane sa spojí šport a na druhej strane je to aj pomoc niekomu, kto to potrebuje,“ na záver dodal Pavel (38), ktorý s rodinou prišiel povzbudiť domácich hokejistov. Konečná suma, ktorú chlapi v hokejových dresoch pre Juliánku vyzbierali, bola 2 245 eur. Malá princezná tak bude môcť aj vďaka ich pomoci absolvovať dôležité rehabilitácie.

Alena Dudláková, foto: autorka a organizátori charitatívneho turnaja








bottom of page