top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Cestujúci autobusmi POZOR! Do platnosti vstupuje nový poriadok

Od 10. decembra dochádza k zmenám autobusovej dopravy v celom Prešovskom kraji. Viaceré z nich sa dotknú aj cestujúcich v regióne Starej Ľubovne.

Zmeny pomenoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako optimalizáciu služieb. Aktuálne tak ukončí prevádzku spojov s nízkymi až nulovými tržbami, ide o prípady, kde bolo narátané priemerné vyťaženie do štyroch cestujúcich. „Dôvodom rozhodnutia plošne obmedziť neefektívne dopravné služby je kriticky nedostatočné financovanie samospráv zo strany štátu v kombinácii s prudkým rastom nákladov objednávateľa výkonov,“ uviedol v tlačovej správe PSK.


Spojenie si overte

Krajská samospráva, ktorá schvaľuje cestovné poriadky poznamenala, že k skvalitneniu dopravy dôjde po novom v prípadoch, kde je výrazný potenciál pravidelných cestujúcich a tiež možnosť využívať súbeh napríklad s vlakovou dopravou. „Zavedených bude niekoľkých desiatok nových prestupných nadväzností vlak- autobus, a to najmä v uzloch Lipany, Stará Ľubovňa a Prešov.“

Ku skokovému skvalitneniu nadväzností medzi autobusovými a vlakovými spojmi dochádza najmä v uzloch Stará Ľubovňa a Lipany. Po novom bude s príchodmi a odchodmi vlakov v týchto dvoch staniciach koordinovaná väčšina autobusových spojov Stará Ľubovňa – Spišská Stará Ves a späť, ako aj Stará Ľubovňa – Lipany a späť. Novinkou je polhodinový ranný interval spojov zo Starej Ľubovne do Lipian. Cestujúcich na trase Stará Ľubovňa – Lipany – Prešov – Košice by malo potešiť zavedenie expresných autobusových spojov. Pozitívom je aj definitívne vyriešenie piatkovej poobednej dochádzky študentov z oboch krajských miest do Starej Ľubovne.


Spoje zo Šambrona, Bardejova či na Továrenskú-konečná

K zmenám dôjde aj na trasách zo Starej Ľubovne do Popradu, Bardejova, Čirča a v smere na Sulín. Cez centrum Starej Ľubovne budú po novom prechádzať ďalšie spoje aj na smery do Bardejova, Lipian, Prešova a Košíc.

Nový spoj bude zavedený zo Šambrona do Popradu o piatej ráno. K úprave dôjde aj na trase zo Starej Ľubovne do Bardejova, kde prvé ranné spojenie dorazí do cieľovej stanice tesne pred ôsmou hodinou.

Novinkou je aj predĺženie vybraných spojov, ktoré zabezpečia príjazd pracujúcich v priemyselnom parku v Starej Ľubovni a to až na konečnú na Továrenskej ulici.

foto: autor

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45, 6. decembra 2023)

bottom of page