top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Bábiky obliekli do originálnych krojov

Pracovné, svadobné i slávnostné kroje. Oblečené ich nemajú ženy a dievky, ale bábiky. U nadšencov ich našli vo viacerých obciach okresu Stará Ľubovňa. Viac si pozrite vo videu.

V mnohých rodinách sa bábiky uchovali ešte z minulosti. No čoraz viac ľudí túži vlastniť v kroji oblečenú bábibu aj dnes. Najmä pre zachovanie kultúrneho dedičstva. A našťastie, ešte stále sa nájdu šikovné žienky, ktoré dokážu takýto miniatúrny kroj ušiť. „Som na dôchodku a venujem sa šitiu krojov. Už som šila aj za hranice, jedna bábika je v Taiwane,“ prezradila nám 72-ročná Mária Vojtovičová z obce Jakubany.


Nie je to lacné

Celý život háčkuje a šije aj Elena Dziaková z Kolačkova. Ušila už asi tridsať krojov pre bábiky. Vyrobila ich zo zvyšných látok, ktoré použila na výrobu krojov pre dospelé ženy a dievčatá. „Keď sa zachovajú tieto bábiky, tak aspoň budú vedieť naše deti a vnúčatá, ako kroje majú vyzerať. Vďaka bábikám sa bude pamätať na staré časy, ako sme žili... Ja som tiež chodila v krojoch i na pole sme ich nosili,“ zaspomínala dôchodkyňa, ktorá bude mať na výstave tri bábiky. Ako prezradila, nie je to jednoduchá a lacná záležitosť, dnes je vraj na výrobu kroja pre bábiku sto eur málo.


Viac ako 30 krojov z okresu

Myšlienka zorganizovať výstavu krojovaných bábik v Starej Ľubovni vznikla len prednedávnom. „Kedysi ženy z Únie žien šili kroje pre bábiky a išli s nimi do celého sveta. Niektoré bábiky ostali, tak nám ich bolo ľúto, preto predsedníčka Únie žien dala pripraviť knižku s fotografiami bábik a urobila putovnú výstavu po celom Slovensku. Keď bola začiatkom tohto roka táto výstava v našom okrese, tak sme si povedali, že sme rázovitý okres, máme veľa tradícií a vznikla myšlienka, aby sme urobili výstavu aj v našom okrese s krojmi našich obcí,“ nechala sa počuť okresná predsedníčka Únie žien okresu Stará Ľubovňa Helena Kňazovická.


Chystajú výstavu

Na výstave tak odprezentujú bábiky z každej obce regiónu. Zozbierali ich už teraz viac ako 30. Výstava by mala byť otvorená 27. apríla na podujatí Dedko regiónu o 16. hodine v Dome kultúry v Starej Ľubovni. „Bude tu len počas tohto podujatia a neskôr by sme bábiky chceli ešte odprezentovať aj na ďalších akciách a festivaloch, ale aj v iných mestách,“ doplnil riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš, ktorý zároveň prezradil, že bábiky chcú aj nafotiť a zachovať tak pravosť krojov aj pre ďalšie generácie.

Alena Dudláková, foto: autorka

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16, 26. apríla 2023)



bottom of page