top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Bude zo sudcu znova okresný predseda?

Updated: Feb 15

Sudca Karol Krochta sa má stať predsedom Okresného súdu v Starej Ľubovni. Začiatkom januára uspel vo výberovom konaní pred komisiou na ministerstve spravodlivosti. Udalosť zaznamenali aj viaceré slovenské médiá a na proces nás upozornil aj jeden z čitateľov.


Výberové konanie na pozíciu šéfa staroľubovnianskeho súdu vyhlásilo ministerstvo spravodlivosti ešte na konci septembra 2023. Jediný kandidát zasadol pred komisiu 11. januára tohto roka, pričom výberom úspešne prešiel a spĺňa predpoklady na výkon funkcie predsedu Okresného súdu v Starej Ľubovni.

Okrem žiadosti či životopisu doručoval uchádzač ministerstvu aj motivačný list. „Zabudol uviesť, že v minulosti bol generálnou prokuratúrou navrhnutý na trestné stíhanie za ublíženie na zdraví a bol odvolaný ministrom Tomášom Borecom,“ upozornil nás nepodpísaný čitateľ.

Minister ho v minulosti odvolal

Faktom je, že súčasný sudca Krajského súdu v Prešove Karol Krochta v minulosti na pozícii šéfa okresného súdu už pôsobil. Z pozície v Bardejove ho však v roku 2014 odvolal vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec. Udialo sa tak po osobnom rozhovore a na návrh predsedníčky krajského súdu.

Sudcu žiadala vydať na trestné stíhanie ešte koncom roka 2013 Generálna prokuratúra pod vedením Jaromíra Čižnára. Dôvodom mala byť bitka sudcu s mužom z Liptova počas silvestrovských osláv. Ústavný súd najprv pojednávania odročil, neskôr k zbaveniu imunity sudcu nepristúpil.

Karol Krochta pre TV Markíza uviedol, že v minulosti žiadny trestný čin nespáchal. Celá vec sa napokon riešila v civilnej žalobe. „Nebolo preukázané protiprávne konanie - úder päsťou, ktorým by bolo spôsobené poškodenie zdravia domnelého poškodeného. Ľudovo povedané - nikoho som nezbil,“ povedal pre spravodajstvo Markízy.

K celej veci sa ešte bude vyjadrovať súdna rada, ktorá po skompletizovaní podkladov zašle stanovisko výberovej komisii a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi.

rin

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 5, 7. februára 2024)

bottom of page