top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO-ANKETA: Ako trávime veľkonočné sviatky?

Updated: Apr 27, 2022

S príchodom jari sa nepochybne spája aj veľkonočné obdobie. Tradície a zvyky našich predkov nie sú na Slovensku minulosťou. Svätenie veľkonočných pokrmov, veľkonočná šibačka, oblievačka či maľovanie kraslíc, to všetko sú tradície, ktoré si mnohí z nás dodnes uctievajú. Počas sviatkov sa predovšetkým stretávame s rodinou, kresťania nezabúdajú ani na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista, a tak sa stáva intenzívnejšie častým miestom ich stretnutí aj kostol. V neposlednom rade nemôžeme zabudnúť ani na tradičné jedlá. A hlavne, po dvoch rokoch opäť cítime istú voľnosť. Ako teda budeme tráviť Veľkú noc? Pýtali sme sa v uliciach mesta.



MÁRIA

- Veľkú noc trávime všetci spoločne. Ideme do kostola, posvätíme košík, doma sa spoločne pomodlíme, nakrájame vajíčko a každému z neho kúsok dáme, aby každý vedel, že ak bude niekedy v nešťastí, tak ten, s kým to vajíčko jedol, mu pomôže. Na stole nesmie chýbať baranček, šunka, klobásky a ako tradíciu si každý rok robíme hrudku.


HELENA

- Veľkú noc trávime hlavne spolu s rodinou, ak je to možné. Tešíme sa z náboženského hľadiska zo vzkriesenia Ježiša, ktorý je pre nás začiatok a nádej. K našej Veľkej noci patrí aj oblievanie, ale snažíme sa spracovať tých našich chlapov, aby to bolo také decentné, pre zdravie. A v utorok sa usilujeme im to vrátiť.


DARINA

- Posiala som si jačmeň, ktorý bude zdobiť tanierik s vajíčkami a vo Veľkom týždni už nerobím nič, len sa pripravujem v domácnosti, napečiem koláčik, vianočku. V piatok držíme veľký pôst, venujeme sa kostolu a vnúčatá nás prídu obliať na Veľkonočný pondelok.



EMÍLIA

- Veľkú noc trávime tradične, varíme jedlá, ktoré sa robili niekedy, a to údené, hrudku, vajíčka, ktoré sa farbia v cibuli a vo Veľkonočný pondelok nás susedov chlapec príde oblievať.




LUKÁŠ

- Chodíme po polievačkách - blízka rodina, babky, mamky, sesternice. U nás v Čirči je zvykom domáca šunka, klobása, vajíčka, zemiakový šalát a manželka s dcérou maľujú vajíčka a spolu zdobia okná.




VERONIKA

- Naším veľkonočným jedlom je šunka, šalát, syry, vajíčka. Typická je u nás oblievačka na Veľkonočný pondelok, maľovanie vajíčok so sestrami a na Bielu sobotu je v Plavči zvykom procesia vo vnútri a von okolo kostola spolu s hasičmi a folklórnym súborom.



LILIANA

- Pôjdem na prázdniny ku krstnému do Čiech, takže pravdepodobne ma spolu s bratrancom vo Veľkonočný pondelok oblejú. Keď trávim Veľkú noc doma, tak sa navštevujeme, nechýba veľkonočné jedlo, ideme do kostola, maľujeme vajíčka, lepíme na nich nálepky.



ANNA

- Veľkú noc trávime krásne, navaríme, napečieme, posvätíme pásky a k tomu vajíčka, šunka, klobása, vnúčatká nás pooblievajú, maľujeme vajíčka a zdobíme ich nálepkami.




Jana Blašková, foto: ĽMS

Článok bol zverejnený v ľubovnianskych novinách č. 14(13. apríl 2022)

bottom of page