top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Vianočná výzdoba vraj môže ohroziť vodičov

Updated: Jul 9, 2020


DSC_0948

Vianočná výzdoba nepochybne k blížiacim sa sviatkom patrí. Po úprave kruhového objazdu pri vstupe do mesta, ktorý prešiel novým dispozičným riešením už v lete pri trvalej výsadbe, bolo nutné nájsť nové miesto pre prvok, ktorý sa tam už nezmestil. A tým sa stal ostrovček v križovatke pri ZUŠ J. Melkoviča. Nie všetci vodiči to však prijali s vôľou.


Konkrétne ide o takzvaný ľadopád, ktorý si ako vianočnú dekoráciu do už spomínaného kruhového objazdu vybrala verejnosť v internetovom hlasovaní v roku 2015. Viacerí vodiči nás ale upozornili, že jeho premiestnenie nie je najšťastnejším riešením. A to hlavne kvôli zhoršenej prehľadnosti križovatky. Vodičom, ktorí prichádzajú od obchodného domu Družba a v tomto úseku dávajú prednosť vozidlám z oboch strán, sa totižto zhoršil výhľad, a to najmä sprava. ,,Myslím si, že to môže spôsobiť určité problémy, a to najmä večer a ráno, keď je znížená viditeľnosť. Svetielka môžu pôsobiť zmätočne,“ vyjadril sa jeden z oslovených vodičov.


Zmena: Pozor na STOP-ku! Podnetmi od občanov sa zaoberala aj dopravná komisia pri MsÚ v Starej Ľubovni, ktorá v súvislosti s týmto problémom pristúpila k zmene dopravného značenia. Počas vianočného obdobia tak bude v danom úseku vymenená dopravná značka. Namiesto „Daj prednosť v jazde“ tam bude „STOP“. Dodať treba, že vianočná dekorácia nie je v tomto mieste novinkou. „Každoročne sa tam umiestnil nejaký prvok a je dôležité povedať, že aj mimo vianočného obdobia je situácia v tomto úseku, čo sa týka výhľadových parametrov, zložitá,“ povedal k téme primátor mesta Ľuboš Tomko. Faktom ale je, že vodiči v danom úseku zastavia takmer vždy, a to aj bez ohľadu na to, či tam STOP-ka je, alebo nie.


Rošáda vianočnej výzdoby Ani kruhový objazd, ktorý ešte v minulom roku zdobil spomínaný ľadopád, neostane bez výzdoby, tento rok tam bude svietiť anjel, ktorý niekoľko sezón dotváral atmosféru v parku na Nám. gen. Štefánika. Pôvodne mala nastať iba výmena v rámci týchto dvoch miest, ľadopád mal byť podľa prvotného zámeru premiestnený práve do parku pri pošte. V tom bude ale tento rok pútať pozornosť okoloidúcich nová prechodová vianočná guľa. ,,Naším zámerom bolo presunúť ľadopád na také miesto, aby bol čo najviac viditeľný, teda tam, kde je pohyb ľudí najintenzívnejší,“ odôvodnil umiestnenie Ľ. Tomko.

To napokon odsúhlasila aj dopravná polícia, podľa ktorej sa výhľad na bezpečný vjazd do križovatky zo sídliska Západ výrazným spôsobom nezhoršil.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 44 (5. december 2017)


bottom of page