top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Veľký záujem o materské školy je aj počas prázdnin

Updated: Jul 7, 2020


DSC_1135

Mestské materské školy (MŠ) idú na 100 %. Kým pred niekoľkými rokmi sa hovorilo o voľných miestach, dnes to zďaleka neplatí.


Dve mestské MŠ (Vsetínska a Tatranská) s dvomi elokovanými pracoviskami (Za vodou a Komenského) hlásia absolútne plno. „Materská škola na Tatranskej ulici v školskom roku 2018/19 bude opäť naplnená do posledného miestečka. Tomuto faktu sa veľmi tešíme. Novoprijatých detí bude 94. Bohužiaľ, 15 detí sme neprijali z dôvodu naplnenia kapacít,“ informovala nás Monika Bukovičová z MŠ na Tatranskej ulici a podobnú odpoveď sme dostali aj z MŠ na Vsetínskej ulici, idú tam tiež na doraz, v budúcom školskom roku otvoria 9 tried. (Počty detí v triedach závisia od veku detí. U najmladších to bude od 21 detí, u najstarších 24 – 25 detí).


ZA ZVÝŠENÝ POPLATOK Materské školy ponúkajú svoje služby aj v čase prázdnin, tzv. prázdninový režim funguje v meste už dlhodobo. „Prihlásilo sa 107 detí z celého mesta, to znamená za všetky pracoviská, ktoré boli rozdelené do piatich tried,“ informovala nás o letnom záujme Zuzana Vyšňovská z MŠ na Vsetínskej ulici. „Záujem rodičov v čase letných prázdnin je každým rokom vyšší. Rodičia prijali aj alternatívu rotácie materských škôl v zriaďovacej pôsobnosti mesta. Tento rok prihlásili rodičia 65 detí našej školy na prázdninový režim do MŠ Vsetínska,“ povedala riaditeľka MŠ na Tatranskej ulici. Dlhodobo ale škôlky bojujú počas leta aj s tým, že rodičia síce nahlásia deti vo väčšom množstve, reálne ich tam chodí väčšinou menej. Aj tentoraz odhadujú, že ich bude tak okolo 80-tky. To MŠ robí ale problémy, nevedia si presne naplánovať dovolenky zamestnancov. Aj preto sa radnica už v jari zamýšľala nad zvýšením prázdninového poplatku, aby to bolo pre rodičov záväznejšie. Poslanci návrh 50 €/mesiac znížili, a tak teraz jednotne, tak u detí mladších ako tri roky, ako aj starších, zaplatia zákonní zástupcovia 40 eur na mesiac, teda počas júla a augusta. Mnohým pracujúcim to ale stojí za to, nie všetci totiž majú k dispozícii počas dvoch mesiacov babičky a dovolenkový režim ich tiež obmedzuje.


Foto: Peter Šlosár


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28 (10. júl 2018)


bottom of page