top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Vakcinačné výjazdy v obciach nestihli všetci

Aj v našom okrese boli obyvatelia očkovaní prostredníctvom krajskej výjazdovej očkovacej služby (VOS). Počas víkendu sa vakcinovalo v Plavči, Čirči, Ľubotíne a v Podolínci. V pondelok pokračovali v Plavnici a Kyjove.

Príležitosť zaočkovať sa očkovacou vakcínou Pfizer dostali najmä starší a imobilní záujemcovia. Prihlásiť sa tak mohli len osoby vo veku 60+ a ťažko zdravotne postihnutí (ŤZP). „Spolupráci sme sa potešili, ale nevýhodou je limitovanie vekom. Veľmi veľa ľudí ma kontaktovalo, a to aj takých, ktorí boli pod hranicou 60 rokov. Keby sa posunula hranica na 50 rokov, prišlo by sa zaočkovať oveľa viac ľudí,“ skonštatoval starosta obce Plaveč Peter Šlosár. V obci bolo takto zaočkovaných 54 ľudí. Z toho 52 prišlo na vakcináciu do domu kultúry a dvaja imobilní záujemcovia boli zaočkovaní doma.


Náročnou bola pre obec aj časová koordinácia registrácií. „V piatok sme sa dozvedeli o možnej spolupráci a v pondelok sme mali odovzdať zoznam uchádzačov. Začali sme upovedomovať občanov, nakoniec som volal do Prešova, aby nám registráciu posunuli aspoň o jeden deň. Vyhoveli nám, ale ak by sme mali viac času, určite by sa počet navýšil,“ zhrnul P. Šlosár. Samotné očkovanie už prebehlo bez problémov. Ostáva už len doručiť potvrdenia o očkovaní občanom poštou.


V Čirči bol záujem vyšší. „Do 25. mája sme museli vyplniť dotazník s osobnými údajmi o každom uchádzačovi, ktorý mal záujem o očkovanie. Deň na to sa ešte niektorí chceli dohlásiť, ale už to nebolo možné. Keďže sa nám niektorí odhlásili z dôvodu choroby, mohli sme osloviť náhradníkov,“ opísala organizačné kroky pred očkovacím dňom Anna Šimová z obecného úradu v Čirči, kde sa nahlásilo 89 ľudí. Prišli aj občania z Orlova, Šarišského jastrabia, Plavča a Obručného. Očkovať začali v sobotu o 9-tej ráno. Uprednostnili imobilnú osobu, ktorú očkovací tím zaočkoval priamo v aute. Potom postupovali prevažne od najstarších občanov. Náhradníci išli poslední. „Ľudia boli spokojní, že nemuseli nikam cestovať a zaočkovali sa priamo v obci,“ dodala A. Šimová.


V Podolínci sa prišlo zaočkovať 88 ľudí, medzi ktorými boli aj občania z Vyšných Ružbách, Nižných Ružbách, Toporca a Holumnice.

Prešovský samosprávny kraj doteraz vo svojich centrách a prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby vyočkoval 98 659 vakcín.


foto: obec Plaveč

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21 (2. jún 2021)


bottom of page