top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

V tunajšej pôrodnici lámali rekordy

Updated: Jul 3, 2020


babo 1

Niet krajšej štatistiky na začiatku roka ako o počte narodených detí. A keď k tomu pridáme informáciu, že tunajšia pôrodnica má za sebou rekordne úrodný rok a prekročenie magickej tisícky nielen novorodencov, ale aj pôrodov, a to vysoko – radosť o to väčšia.


Za všetko hovoria čísla, v roku 2018 v Ľubovnianskej nemocnici prvýkrát zaplakalo 1 068 novorodencov!  A je to o 71 detí viac ako pred rokom. Po dlhých desaťročiach tak možno konštatovať, že sa na tunajšom gynekologicko-pôrodníckom oddelení vracajú do éry z čias socializmu, keď vyše tisíc pôrodov ročne bolo bežným javom, potom už ale prichádzali roky poklesu demografickej krivky, napríklad v roku 2008 sme sa tešili s pôrodníkmi, keď po dlhej dobe prekročili osem stovák pôrodov. Tentoraz sa teda narodilo 556 chlapcov a 512 dievčat, z toho bolo šesť dvojčiat. Do samotného mesta Stará Ľubovňa zapísali na trvalý pobyt z týchto detí 190. Nie všetky ostatné deti sa ale rozptýlia do okresu Stará Ľubovňa. Tunajšia nemocnica je stabilne vyhľadávaná aj rodičkami z iných okolitých regiónov, mimookresných rodičiek tu mali vlani 385. Nielen tie vyhľadávajú tunajšiu pôrodnicu aj kvôli 24-hodinovej možnosti tíšenia bolestí pomocou epidurálnej analgézie. „Záujem je pomerne vysoký a narastá, vlani využilo túto možnosť 161 rodičiek. Navyše sa nám podarilo doplniť do služieb novú možnosť tíšenia pôrodných bolestí cez vnútrosvalovú injekciu s novým preparátom, ktorý zatiaľ nie je široko využívaný v rámci republiky,“ pripomenul primár oddelenia Štefan Kožuškanič. Ako dodal, nebránia sa ani zavádzaniu alternatívnych pôrodov, v hľadáčiku majú nákup pôrodnej stoličky a takisto chcú zaviesť ďalšiu možnosť tíšenia bolestí s novým preparátom. Navyše, postupne sa bude musieť oddelenie pripraviť na veľkú rekonštrukciu pôrodných sál v rámci celkovej rekonštrukcie nemocnice, ktorá sa spustila vlani.


Titul putuje do Podolínca To však za neustáleho kolotoča zrodu nového života, a ten sa nezastavil ani na prelome rokov. Na Silvestra popoludní tu zaplakalo posledné dieťa narodené v roku 2018 a na to prvé v roku 2019 si pôrodníci museli počkať do 6. hodiny rannej. Tradičný titul prvého novoročného dieťatka tak symbolicky pripísali k mieram 3 500 g a 51 cm Tadeášovi z Podolínca. Tretí pôrod pani Moniky Kaletovej (na fotografii hore) mal pritom rovnako zaujímavý termín – 24. december. A s rovnakým magickým dátumom, ale časom 17.20 h narodenia svojho prvorodeného syna bude z pôrodnice odchádzať aj mamička zo Sabinova. „Boli výborné ohlasy a stretla som tu veľmi dobrú pani doktorku, ktorá mi pomohla s otehotnením,“ vysvetlila nám, prečo si vybrala ľubovniansku pôrodnicu šťastná mamička. Obe novoročné ratolesti i ich mamy sa tešia dobrému zdraviu a v týchto dňoch sa už z nich tešia aj ich rodiny. Tak želáme šťastný život a veríme, že im sudičky nadelia do osudu iba samé dobré veci.

babo 3

Ľudmila Lepaková, ktorá sama má zaujímavý dátum narodenia – 24. december, si tiež užíva svojho novoročného synčeka Petra, na ktorého túžobne čakala 5 rokov. Narodil sa pritom presne na dátum termínu, aj keď rodina neverila, že to tak vyjde. 


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 1 (8. január 2019)


bottom of page