top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

V tunajšej nemocnici zlepšili podmienky pre darcov krvi

Updated: Jun 28, 2020


transfuzka 1

Tí, ktorí prišli v minulú stredu do tunajšej nemocnice darovať krv, boli milo prekvapení. Čakali na nich vynovené priestory.


Celkové skultúrnenie miestností, ktoré slúžia darcovskej základni, vyšlo na 14 tisíc eur, z toho 9 tisíc tvorila podpora projektu od Zdravotnej poisťovne Dôvera. Vymenil sa tak nábytok, vrátane pohodlných sedačiek, vymaľovalo sa, vymenili svetlá, kompletne zrekonštruovala kuchynka a nové sú aj tri odberové kreslá pre darcov.


Jedným z najkvalitnejších bol práve projekt Ľubovnianskej nemocnice,“ pochválila za poisťovňu Jana Šťastná, regionálna riaditeľka pobočky v Prešove. Ako pripomenula, ZP Dôvera už niekoľko rokov investuje finančné prostriedky aj do obnovy prostredia nemocníc v rámci republiky. „Keď som tu vošla, bola som milo prekvapená. Je to tu pekné, priestranné a hlavne aj tá atmosféra, ktorú som tu zažila, je veľmi príjemná,“ poznamenala na margo zužitkovania daru zástupkyňa poisťovne.


Napokon, ocenili to nielen darcovia, ale aj personál. „Sme veľmi vďační, že s prispením poisťovne aj vedenia nemocnice sa to dotiahlo do takého stavu, aký máme teraz, lebo si myslím, že toto by už v 21. storočí mal byť štandard,“ povedala Valentína Redajová, primárka hematologicko-transfúzneho oddelenia, ktoré našťastie nemá núdzu o darcov a ostatný počin zaiste prispeje k ich zvýšenému komfortu.

transfuzka 3

Anketa: Ako reagovali na novinky darcovia a personál?


– Trošku som bol prekvapený, keď som tu prišiel, všetko vynovené… Personál síce pôvodný, ale stále usmiaty, takže myslím, že sa tu každý cíti dobre.

–  Dnes ráno ma to prekvapilo, práve som sa aj sestričky pýtal – čo sa deje, že je to tu  vynovené, pekné. Mám 64 odberov a je to príjemné, že sa to skrášľuje, je to pre darcov niečo nové, krajšie, cítia sa lepšie a myslím, že to pritiahne ďalších.


 – Určite je to tu veľmi pekné, ale mne neprekážalo nič ani predtým. Ale, samozrejme, tá móda sa mení, takže je to dobré, keď sa ide dopredu. Prekvapilo ma to.

 

– Nedá sa to porovnať a musím povedať, predčilo to pri mojom 101. odbere moje očakávania a celkovo je to úplne iný level odberu. A to ja si pamätám ešte odber v novembri 1975 v základnej škole v Novej Ľubovni, keď krv prišiel odoberať odberný autobus z Popradu, bol to taký historický s oblými tvarmi… A teraz je super, že môžeme darovať 2-krát v týždni, čo v minulosti nebolo možné, chodili sme do Popradu, Prešova či Košíc.


– Samozrejme, že vytvorené vhodné pracovné podmienky motivujú zamestnancov k tomu, aby sa do práce tešili, a tým pádom je tu lepšia atmosféra, príjemnejšie a snažíme sa to spríjemniť aj tým celkovým správaním a vystupovaním.

 

–  Dôležité je, samozrejme, prostredie, ale aj vzťahy. Ako kolegyne si vzájomne pomáhame, a čo sa darcov týka, sú to ľudia, ktorí sa už pravidelne vracajú, takže je to tu také rodinné, vzťahy sú tu takpovediac odľahčené, darcovia nemajú strach,… A tak sa vlastne tešíme do práce, napĺňa nás.

transfuzka 2
transfuzka 4

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 43 (19. november)


bottom of page