top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

V Starej Ľubovni sa zastavil čas

Updated: Jul 13, 2020


„Je super, že máme zvonkohru, ale keď zdvihnete hlavu ku kostolným hodinám, aby ste videli, ktorá vlastne odbila, zistíte, že čas v Starej Ľubovni zastal,“ upozornil na nefunkčnosť hodín na veži kostola sv. Mikuláša Rudolf Roman. A postreh mal určite dobrý, hodiny sa naozaj zasekli v čase.


Na to, že nie je ľahké zohnať opravárov na mechanizmy vežových hodín, upozornil na ostatnom mestskom zastupiteľstve v stredu 21. júna aj poslanec Pavol Gurega. Ako pripomenul, „na budúci týždeň už pôjdu.“ To isté nám potvrdil aj dekan Rímskokatolíckej farnosti v Starej Ľubovni Pavol Lacko: „Vežové hodiny na farskom kostole sv. Mikuláša po dlhšom čase momentálne fungujú, avšak vyžadujú si generálnu opravu.“ To iste platí, pretože v pondelok, 26. júna, opäť ručičky vežových hodín ostali nepohnuté. Táto generálka si ale vyžiada financie a aj preto P. Gurega pripomenul, že by bolo dobré, aby aj samospráva prispela na túto opravu. A nielen hodiny na kostole si vyžadujú mestskú podporu, ale aj veľký minuloročný a vzácny objav v jeho vnútri – gotická nástenná maľba pravdepodobne zo 14. storočia. Odhalená bola pod piatimi vrstvami náteru. Pri sakristii sa v máji minulého roku odhalil vzácny zachovaný pašiový cyklus ukrižovania Krista. Okrem eufórie ale pravá freska vyžaduje výnimočnú starostlivosť a sú tu aj povinnosti, ktoré prikazujú pamiatkari.

DSC_2289

„Fresky vo farskom kostole sv. Mikuláša budú reštaurované od 6. júla tohto roku, začne prvá fáza. Koncom minulého roka sme preto požiadali cez projekt Obnovme si svoj dom dotáciu na daný účel. Celkový rozpočet je okolo 45 tisíc €, dotácia nám bola schválená vo výške 15 tisíc € a naša spoluúčasť je 5 % z celkového rozpočtu,“ informoval nás dekan P. Lacko. Aj na tieto náklady by tak malo prispieť Mesto, podľa reakcií poslancov tu vôľa je, Farský úrad si bude musieť najprv podať na radnicu žiadosť. Každopádne, kostol sv. Mikuláša okrem týchto veľkých nákladov stojí pred ešte väčšími obnovami, interiér aj exteriér kostola sú už naozaj v zlom stave. Svoje si žiada odvlhčenie muriva vo vnútri i zvonku, treba nové elektrické vedenie, na renováciu čakajú aj lavice, nehovoriac o fasáde kostola. To sú však mega investície, na ktoré sa aj veriaci postupne skladajú, momentálne je na konte zbierky na kostol sv. Mikuláša 195 451 € a zbierka beží aj na kostol sv. Jozefa v Podsadku, kde je na účte  15 336 €.

DSC_0095

Kostolné hodiny si so svojím zhrdzaveným ciferníkom už na prvý pohľad pýtajú generálku. Po niekoľkotýždňovej odmlke sa pohli po oprave iba na chvíľu. Od včera sa už zas nedá spoliehať na čas na nich. Kostol si ale celkovo žiada obrovskú investíciu, obnove bude predchádzať aj historický prieskum kostola, odhaliť by mohol aj predpokladané krypty pod ním


FOTO: Mário Veverka, archív ĽN


Článok bol publikovaný v ĽN č. 25 (27. jún 2017)


bottom of page