top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

V Poľsku si už v nedeľu nenakúpite

Updated: Jul 8, 2020


????????????????

Blízkosť poľských trhov, ale hlavne lacnejší sortiment láka väčšinu ľudí nášho regiónu cestovať za nákupmi k našim severným susedom. Podľa nového zákona sa ale nedeľný predaj, a to aj na trhoviskách či v supermarketoch, postupne obmedzí a od r. 2020 úplne zakáže.


Nový zákon, ktorý obmedzuje predaj v akýchkoľvek obchodoch, supermarketoch či na trhoviskách vstúpil do platnosti 1. marca. Jeho autori chcú docieliť to, aby títo zamestnanci trávili viac času so svojimi rodinami. V Poľsku pritom už niekoľko mesiacov platí aj zákaz obchodovania počas štátnych sviatkov. ,,Už s týmto obmedzením nám klesli tržby a keď sa k tomu pridajú aj nedele, tak to môže mať pre nás veľmi negatívne dôsledky,“ uviedla predávajúca, ktorá prevádzkuje niekoľko predajní v Leluchowe a Muszyne. Ako dodala, toto obmedzenie môže mať negatívny vplyv aj na to, že niektorí podnikatelia budú nútení pristúpiť k prepúšťaniu časti zamestnancov. Opačný názor na tento zákaz mala majiteľka vedľajšej predajne. ,,Ja to vítam. Počas voľných dní a nedieľ som väčšinou pracovala ja, pretože zamestnanci chceli voľno. Teraz aspoň nebudem musieť riešiť tento problém,“ dodala.  Hlavu v smútku majú aj niektorí Slováci, ktorí práve voľné dni či nedele využívali na nákupy v Poľsku. ,,Sme z toho sklamaní, človek počas týždňa pracuje a nemá čas chodiť po obchodoch. Čo už, budeme si musieť na to zvyknúť,“ uviedla Staroľubovnianka S. Barlíková.


Koniec v roku 2020 Do konca tohto roka si tak v Poľsku nakúpite iba v prvú a poslednú nedeľu v mesiaci.  Výnimkou je apríl, kedy je prvá nedeľa veľkonočná, a preto budú obchody tiež zatvorené. V budúcom roku už bude zákon prísnejší a predaj bude možný už iba v poslednú nedeľu v mesiaci. Od januára 2020 si v Poľsku v nedeľu nenakúpite vôbec. Zákaz nedeľného predaja sa nevzťahuje na lekárne, čerpacie stanice, pekárne, cukrárne, na obchody s náboženskou tematikou či na predajne kvetov.


Na Slovensku platí zákon, ktorý obmedzuje nákupy iba počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Aj keď sa uvažuje o podobnom kroku, ktorý by zakázal predaj v nedeľu, zatiaľ takýto návrh do parlamentu predložený nebol.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 11 ( 20. marca 2018)


bottom of page