top of page
  • Mário Veverka

Umelcov očarilo prostredie, a to pretavili do abstrakcie

Updated: Jul 22, 2020


Pocit a vzťah k svetu vyjadrený pomocou farieb, plochy, geometrických tvarov či línií – asi takto by sa dal charakterizovať v týchto dňoch interiér poschodia Provinčného domu. Hoci sa totiž na jeho stenách objavilo aj pár realistickejších diel, v hlavnej úlohe sa návštevníkom predstaví abstrakcia.


Za tým, že galériu obsadili diela moderného umenia, treba hľadať Art Show 21 – medzinárodný výtvarný plenér, ktorý sa v Starej Ľubovni konal už po tretíkrát. A rovnako ako predtým, i teraz niesol podpis Anny Dragannovej.

„Art Show som vymyslela preto, aby som k nám dotiahla osobnosti z výtvarnej oblasti a predstavila ich tvorbu širokej verejnosti. A tiež, aby sa mesto i okolie dostali do povedomia,“ vysvetlila najskôr pozadie projektu, ktorý (okrem sponzorov) podporilo aj Ministerstvo kultúry SR, jeho autorka. Ako ďalej podotkla, ide vlastne o 11-dňovú spoločnú tvorbu výtvarníkov v krajine alebo ateliéri. „Tá je pritom voľná, čiže každý sa v plenéri predstaví tým, čo robí.“


PREKVAPENÍ A UCHVÁTENÍ Mimochodom, po prvý raz hostil región maliarov v roku 2014. Pri premiére ho spoznali Ronda Batista Lopéz, Suren Vardadyan, Ioan Augustin Pop, vlani tu tvoril, napr. Dima Gorjačkin. K pätnástke umelcov pribudli tento rok ďalšie mená, vrátane Lidwien Schuitemaker a Gabora Lodiho z Holandska. „Pravdupovediac, sme zvyknutí na úplne inú, plochú krajinu. Tá vlnitosť terénu a hory, ktoré máte dokoola, sú pre nás veľmi zaujímavé,“ uviedli na záver prvej návštevy Slovenska obaja umelci. Tých, ako poznamenali, prekvapila u nás celková infraštruktúra a usporiadanosť dedín i miest. Dôvod? Z ich médií mali o nás trochu iné informácie. „Zároveň chcem pochváliť Františka Turcsányho, ktorý nám poskytol veľa informácií o tunajšom okolí a ukázal nám mnoho zaujímavých miest. Až sme skoro nemali čas pracovať,“ dodal s úsmevom grafik, maliar a sochár G. Lodi. Z prostredia severného Spiša však bola uchvátená aj Ukrajinka Maria Kryzhanivska. Čerstvá tridsiatnička sa okrem maľby venuje grafike, dizajnu či plastike a jej umelecké kúsky sa nachádzajú v  súkromných zbierkach po celom svete. „Väčšinou pracujem s olejom na plátno, kde nanášam veľmi jemné farby,“ prezradila už mimoriadne nadaná umelkyňa, ktorá sa v tvorbe snaží o originalitu (čo sa jej, podľa F. Turcsányiho, i darí). Rodáčka z Astrachanu bola v regióne tiež po prvýkrát, „a našla som si tu veľmi príjemných kolegov.“ Navlas rovnaký názor mala tiež Magdalena Uchman z Poľska. Ako totiž podotkla, plenér je pre ňu predovšetkým stretnutie s ľuďmi. „A z toho aj najviac čerpáme…“

E. Levic (Bosna a Hercegovina), Á Veres (Maďarsko), V. Broniševský, A. Draganna, F. Turcsányi (SR), M. Klauzner (Švédsko), J. Petrova, M. Kryzhanivska (Ukrajina) a L. Schuitemaker s G. Lodi (Holandsko) – 11 umelcov, ktorí sa zúčastnili Art Show 21 a ktorých spája jedno – vzťah k výtvarnému umeniu.


PLNÉ KRÍDLA GALÉRIE Mimochodom, diela, ktoré počas druhého augustového týždňa u nás vznikli, neskončili v zásuvkách, batožine či depozitári. Až do 30. septembra totiž budú  k dispozícii tunajšej umeniachtivej verejnosti. „Myslím si, že tohto roku je výstava veľmi vydarená a na vysokej úrovni. Vlani sme tu mali aj krajinárov, ilustrátorov, tento rok sme sa nejako zhodli , že je tu viac abstrakcie,“ dodala A. Dragannová, ktorej práce (Metamorfózy 1 – 4) tiež zdobia steny Provinčného domu.


Tri otázky, tri odpovede – František Turcsányi

F.Turcsanyi

Čo vám osobne dáva plenér?

– To, že som medzi ľuďmi podobnej krvnej skupiny, ktorí sú vzájomne skôr pochopiteľní. A na druhej strane, je to zároveň pozitívne, čo sa týka ďalšieho môjho vývoja, lebo sa vzájomne inšpirujeme. Mnoho výtvarníkov si dnes vyberá cestu akejsi „spolunáležitosti“. Je to vždy lepšie, ako keď je niekto zalezený vo svojej kutici, i keď aj to je cesta. Tvorivý proces je ale bohatší i rýchlejší, keď je človek v kolektíve.

Keď ste spolu, určite jeden druhého pozorujete pri práci. Zobrali ste si niečo od svojich kolegov?

– Vedome nie, podvedome áno. Je to prirodzený proces, ktorý každý výtvarník časom pocíti a potom, keď analyzuje svoju tvorbu, tak prichádza na to, že mu tá myšlienka alebo vizuálny vnem už niekde prebleskli.

Výstupy z Art Show pokrývajú celú galériu. S čím sa v nej predstavujete vy?

S témou sladkostí, konkrétne cukríkov. Napadla mi asi pred pol rokom, a tak som uvažoval o väčšom súbore týchto prác s tým, že by som ho potom niekde vystavil. Je to taký mierny úlet a beriem to s humorom. Takže to treba aj tak chápať.

bottom of page