top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Ulovili stovky rýb, skončili v jazere

Updated: Jul 7, 2020


IMG_20180505_114303

Vodná nádrž Vengliská ožila detskou rybárskou súťažou. Aj tento rok bol o ňu mimoriadne veľký záujem. Určená bola totižto aj pre takých, ktorí rybársky preukaz nevlastnia. A aj keď sa niektorým podarilo uloviť skutočné kúsky, na pekáči neskončili, ale putovali naspäť do vody.


Tráviť čas v prírode, na čerstvom vzduchu, odtiahnuť pozornosť detí od monitorov či tabletov a v neposlednom rade prehĺbiť u nich záujem o rybárstvo – to je niekoľko dôvodov Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) v Starej Ľubovni, pre ktoré sa rozhodli zorganizovať už 11. ročník súťaže detí v chytaní rýb. To, že ide o obľúbenú aktivitu, svedčí aj počet prihlásených detí – 85 a takáto účasť trvá už niekoľko rokov. Súťažilo sa v štyroch kategóriách a deti spolu s rodičmi mali počas takmer troch hodín šancu uloviť nielen kapra, ale aj beličku, ploticu či pleskáča. Aj keď ide súťaž, cenu si domov neodniesli len tí najlepší. ,,Snažíme sa oceniť všetky deti a okrem balíčkov, ktoré obsahujú písacie potreby, sladkosti a prívesok, každé dieťa dostane aj medailu,“ uviedol predseda MO SRZ Ivan Orovčík.


AJ PRE NERYBÁROV


Na súťaž sa mohli prihlásiť aj takí, ktorí potrebné rybárske vybavenie nemali, organizátori im ho na podujatí totiž zapožičali. Aj keď sa rybárstvo považuje za koníček ľudí s pevnými nervami schopnými v tichosti presedieť pri vode aj niekoľko hodín, podľa predsedu miestnej rybárskej organizácie je to ideálny spôsob, ako v tejto uponáhľanej dobe aspoň na chvíľu zrelaxovať. ,,Rybárom sa môže stať každý, kto chce. Väčšinu to napokon strhne, drží ich to. A aj keď sa na určité obdobie rozhodnú od tejto činnosti upustiť, skôr či neskôr sa k nej vrátia, lebo je to určitá forma relaxu a čistenia myšlienok od problémov, ktoré človek v súčasnosti má,“ dodal I. Orovčík.


Na druhej strane je to aj ideálna príležitosť pre rodiny s deťmi, ktorí sa tohto podujatia zúčastňujú už niekoľko rokov. ,,Super počasie, príjemná atmosféra a hlavne deti sa veľmi tešia na toto podujatie. Mohlo by sa to konať častejšie,“ opísala nám atmosféru účastníčka z Vyšných Ružbách. Rebríček víťazov sa nezostavoval podľa počtu ulovených rýb, ale celkové poradie záviselo od toho, akú rybu daný súťažiaci ulovil, pričom najviac bodov bolo za kapra – 10, karas bol ocenený 5 bodmi a ostatné druhy boli za 2 body. Detská rybárska súťaž je akýmsi predskokanom pred oficiálnym otvorením tohtoročnej rybárskej sezóny, ktorá začala 13. mája.


Výsledky:


 Do 7 rokov, chlapci: 1. Filip Valenčík (35 rýb, 70 bodov), 2. Nikolas Piontek (17 / 65) , 3. Filip Kolej (3 / 22).


 Do 7 r., dievčatá: 1. Kiara Pulščáková (12 / 24), 2. Juliana Krompaská (7 / 22), 3. Katarína Smreková (8 / 16).


 Nad 7 rokov, chlapci: 1. Šimon Fáber (11 / 70), 2. Samuel Šima (9 / 58), 3. Martin Kormaník (9 / 42).


 Nad 7 r., dievčatá: 1. Sofia Orovčíková (9 / 67), 2. Lenka Kohútová (6 / 52), 3. Ema Pištejová (5 / 10).


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 19 (15. mája 2018)   


bottom of page