top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Tomáš Smrek je po rokoch driny MAJSTROM SVETA!

Updated: Jun 28, 2020


T. Smrek 4

Stále sa spamätáva z obrovského úspechu! Tomáš Smrek sa stal majstrom sveta v kulturistike a po dvoch druhých miestach získal vytúžené zlato v Spojených arabských emirátoch. Na ceste za prvenstvom potil krv, no energiu mu dodávala manželka i jeho najbližší. Hoci oslavy ešte poriadne nestihol, po príchode domov sa veľmi tešil na rodičov i na babku a jej domáci koláč. Najbližšie si chce naordinovať pauzu a venovať sa svojej láske, s ktorou sa pripravujú na úlohu rodičov.


Pred rokom i dvoma bol Tomáš na svetových šampionátoch vždy iba stupienok od zlata. Vyšlo to napokon do tretice, keď ovládol kategóriu games v klasickej kulturistike do 175 centimetrov. „Vedel som, že mám na to siahnuť na vrchol, ak v príprave nechám úplne všetko. Doslova som potil krv a každý deň som šiel za svoje hranice. Táto zlatá medaila je určite top úspech mojej 13-ročnej kariéry,“ zhodnotil šťastný šampión.

T.Smrek 1

K babke na koláč Obrovskú radosť zo zlata malo aj kulturistovo okolie, vrátane kolegov. Do mobilu mu začali prichádzať správy hneď, ako so zlatou medailou podstupoval antidopingovú kontrolu. „Telefón mi takmer zhorel pod ťarchou správ s gratuláciami. Kolegovia v práci zorganizovali špeciálny míting, kde mi všetci oficiálne blahoželali. Každý kto ma pozná a videl, čo všetko robím pre úspech, mi to prial,“ povedal Tomáš, pričom priznal, že na oslavy ešte poriadne nevyšiel čas. „Stále sa spamätávam z toho, čo sa vlastne stalo a čo to pre mňa znamená. V blízkej dobe plánujem konečne navštíviť rodičov a osláviť to spolu s nimi. Oni sú moji veľkí podporovatelia a fanúšikovia. No a, samozrejme, musím zavítať aj k starým rodičom. U babky som si polroka nedal koláč a to ona nesie veľmi ťažko, tak jej to pôjdem vynahradiť,“ hovoril šťastne i vďačne zároveň.


Plakal a bol vyčerpaný Pre Tomáša bola doterajšia sezóna nielen najlepšou, ale aj najťažšou z pohľadu prípravy. Priznal, že počas nej zažíval aj zlyhania, ale to sa šampiónom stáva. „Niekedy sa mi chcelo plakať z toho, aký som bol unavený a vyčerpaný. Raz som dokonca ležal na kolenách mojej manželky a prosil ju, aby ma nepustila na tréning, lebo som sa bál tej bolesti, ktorú som mal podstúpiť. Ale bola to práve ona, ktorá ma povzbudzovala a postrkovala, stále verila, že môžem dosiahnuť veľké veci. Zvykla mi písať správy, že ma ľúbi a že bude vždy pri mne. Niečo také vás nakopne,“ vyznal sa čerstvý majster sveta, ktorý v príprave podstupoval dvojfázové tréningy. „Keďže normálne pracujem, na tréning som vstával o 4.40 ráno a o 5.15 som už bol v posilňovni. Hodinu som cvičil, potom utekal domov, pobozkal manželku a letel do práce. Po práci prišla ďalšia fáza tréningu. Keď som už ale nevládal, vždy som si nechal pomôcť od môjho trénera a dobrého priateľa Ladislava Korscha, ktorý je tiež rodený Ľubovňan, momentálne žijúci v Košiciach.“ Tomáš je za mnohé vďačný aj svojmu materskému klubu KŠKM Stará Ľubovňa, v ktorom je dodnes jeho oficiálnym trénerom Andrej Hlinka st. Práve ten ho v jeho stredoškolskom veku objavil. „Nikdy som nemal dôvod pomýšľať na prestup alebo odchod. Je to miesto, kde sa cítim ako doma a kam sa stále rád vraciam.“

T. Smrek 8

Organizácia MS zlyhala Po príchode na šampionát do Emirátov čakalo na kulturistov množstvo nepríjemných organizačných prekvapení. „Od momentu, ako sme dosadli lietadlom do Dubaja, až kým sme z neho znova neodleteli,“ rozhovoril sa o zážitkoch Tomáš.


Pri transfere z letiska to začalo hodinovým blúdením po diaľnici. Aj keď hotely mali byť pripravené, na ubytovanie museli účastníci čakať ďalšie tri hodiny. Nefajčiarske izby boli napáchnuté cigaretami, no vetrať bolo po nariadení miestnej polície zakázané. Organizátori nezvládali ani registráciu, keď do miestnosti chceli natlačiť naraz 600 súťažiacich. „Vďakabohu za nášho reprezentačného trénera, ktorý vybavil všetky potrebné papiere vopred. Odhliadnuc od týchto nepríjemností, v zákulisí síce vládla nervozita a rivalita, ale určite nie nevraživosť,“ zhodnotil atmosféru majster sveta Tomáš Smrek.

T. Smrek 7

Peter Rindoš, foto: archív TS


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 43 (19. november)


bottom of page