top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Tomáš Drahovský: Je nejlepším futsalistom Slovenska

Updated: Jun 26, 2020


IMG_20200204_164241

Hrával v najlepšej lige sveta a je päťnásobným najlepším futsalistom Slovenska. Tomáš Drahovský (27), rodák zo Starej Ľubovne momentálne zarezáva v tíme českého majstra. Ako opora našej reprezentácie sa pred pár dňami predstavil v Chorvátsku, v elitnom kole kvalifikácie Majstrovstiev sveta. S jednou našich najvýraznejších športových individualít sme sa porozprávali o osobných úspechoch v zahraničí, ale tiež o spomienkach i súčasnom kontakte so svojim rodiskom.


Mimoriadne produktívny hráč momentálne hráva za Spartu Praha. Tá sa po jeho príchode stala národným majstrom i víťazom českého pohára. Tomáš nastrieľal v 27 zápasoch až 48 gólov a na 49 prihral.


Sparta, ako známa športová značka zažíva u našich susedov akýsi prerod, keď po dlhých 12 rokoch vytlačila z dominantnej pozície Chrudim. „Podmienky na fungovanie sú tu výborné. Ide o akúsi novú verziu Sparty Praha vo futsale s ambíciou vytvoriť podobnú hegemóniu, ako mala Chrudim,“ rozhovoril sa skvelý hráč.


V Prahe je po rokoch pri rodine


Do veku približne 17 rokov sa Tomáš venoval futbalu. Hrával v Starej Ľubovni, potom však presedlal na futsal. Najväčšie pokroky robil postupne – najprv v dvoch kluboch v Košiciach, neskôr v Bratislave, v Maďarsku, až sa dostal do najlepšej ligy sveta v Španielsku. V tej dokonca zažil hviezdny moment, keď strelil tri góly v jednom zápase slávnej Barcelone. Hoci o odchode z Pyrenejského polostrova špekuloval, Česko je preňho momentálne správnou voľbou a to aj vďaka rodine. „Celá moja rodina žije už asi desať rokov v Prahe, takže v podstate sa tu cítim ako doma. Zavážilo aj to, že s najbližšími budeme môcť byť pokope,“ priznal športovec.


S reprezentáciou v Chorvátsku nepochodili


Iba pred pár dňami stál Tomáš so svojimi spoluhráčmi z národného tímu pred reprezentačnou výzvou. Chlapci sa v obrovskej konkurencii pokúšali v elitnej časti kvalifikácie dostať na majstrovstvá sveta. Turnaj v Chorvátsku napokon nedopadol v náš prospech. V úvode poľahky podľahli svetovému top tímu z Ruska 1:7 a práve Tomáš strelil jediný slovenský gól. „V tom zápase sme podali odovzdaný výkon, v ďalších dvoch to už bolo o poznanie lepšie. V druhom zápase proti domácim sme dostali tri minúty pred koncom gól po kontroverznej penalte a prehrali sme 2:3. Možno rozhodlo, že domácim trošku zapískali rozhodcovia. Výborný výkon sme podali aj v poslednom zápase, dve sekundy pred koncom sme však dostali vyrovnávajúci gól od Azerbajdžanu na 3:3.“


Liga v Ľubovni tentoraz nevyšla


Odkedy hráva Tomáš v Prahe, častejšie sa dostane aj do Starej Ľubovne. Naposledy tak plánoval hneď po spomínanej kvalifikácii v Chorvátsku, zámery ale musel na poslednú chvíľu zmeniť. „Keď som začal pôsobiť v Sparte, do Ľubovne som začal chodiť raz za dva-tri mesiace, hlavne, keď bolo viac voľna. Hoci tam už nemám rodinu, vždy mi tam ostalo množstvo známych a kamarátov,“ hovoril nám v rozhovore.


Elitného reprezentačného hráča mohli mnohí fanúšikovia obdivovať v Starej Ľubovni aj na palubovke športovej haly. Niekoľko ročníkov totiž hrával aj v tunajšej futsalovej lige, napríklad v minulej sezóne odohral asi štyri zápasy. Súťaž plánoval okúsiť aj túto zimu. „Liga má tradíciu a sledoval som ju na diaľku aj teraz. Je fajn, že sú ľudia, ktorí sa ju snažia udržať a vylepšovať. Pred touto sezónou ma oslovilo niekoľko tímov. Hovoril som, že keď mi to časovo vyjde, tak prídem, ale napokon mi to, žiaľ, nevyšlo,“ uzavrel debatu talentovaný športovec.

83280013_10207130895586462_4126251518800166912_n

FAKTY – KARIÉRA – v roku 2012 vyhlásili Tomáša Drahovského za Talent roka na Slovensku


– získal 4x titul majstra Slovenska, 1x titul v Maďarsku a 1x titul v Česku


- je 5-násobným najlepším futsalistom Slovenska (nik v histórii nezískal viac ocenení)


- slávnej značke FC Barcelona strelil v jednom zápase tri góly (počas pôsobenia v Španielsku)


- rodák zo Starej Ľubovne momentálne hráva za Spartu Praha

IMG_20200204_164305
76622740_2254512547988832_2022544024316936192_o

Peter Rindoš, foto: archív T. Drahovského


Článok bol uverejnený v ľubovnianskych novinách č. 5/2020 (11. február 2020)


bottom of page