top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Tiekla krv z odseknutej ruky, väzeň dostal záchvat

Updated: Jul 22, 2020


Predstavte si situáciu, keď z dvoch šermujúcich mužov skončí v zápale boja jeden z nich s odseknutou rukou… Dosť mrazivá predstava a čiastočne ju mohli precítiť návštevníci našich historických objektov v sobotu 20. augusta.


Našťastie, muži v dobovom oblečení boli len figuranti a na hrade, v skanzene a vojenskom historickom tábore bežala „len“ súťaž pod gesciou medzinárodnej organizácie Samaritan International. Všetko sa ale dialo pred zrakmi náhodných turistov a tí naozaj občas váhali, či napríklad v kŕčoch zvíjajúci sa a zúfalo kričiaci muž s otvorenou brušnou dutinou, nie je aj skutočne zranený.  Figuranti boli totiž veľmi presvedčiví. „Naživo by som to nechcel zažiť. Som rád, že mám svoju ruku na mieste, aj keď ju musím držať stále zovretú pod obväzmi, takže nie je to príjemné,“ povedal nám jeden z mladých dobrovoľníkov, ktorý sa musel vcítiť do osudu hrdinu s amputovanou rukou. Aj ostatní figuranti sa snažili maximálne precítiť fingované ťažké zranenia či šok. „V reálnej situácii to musí byť oveľa horšie, tak sa snažíme emocionálne to podať tak, aby boli záchranári pripravení,“ dodal figurant.


Témou história Hradom Ľubovňa sa tak ozýval poriadny krik a poradiť si tak s akože zranením a dezorientovaným i šokovaným pacientom nebolo pre družstvá jednoduché. „Prostredie je tu neskutočne nádherné, počasie sa nám vydarilo… Chceli sme navodiť tú historickú atmosféru, lebo témou podujatia je Kedysi dávno, a tak sa vraciame do histórie,“ povedal za organizátorov predseda Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) Marcel Sedlačko, ktorý bol milo prekvapený výkonom hlavne mladých záchranárov. Ako dodal, to, že sa turisti pristavujú a diskutujú o tom, ako by to bolo, keby naozaj niekedy v 18. storočí prišiel niekto o ruku a RZP-čku by mu sotva niekto privolal, je len super. „Pretože, majú možnosť vidieť, ako fungujú samaritáni vo svete a ako môžu dnes pomáhať,“ dodal profesionál – záchranár.

Mnohých turistov zas fascinovali fingované zranenia, ako napr. odseknutá ruka či črevné kľučky vykukávajúce z brucha. Ako nám vysvetlila „maskérka“, „nie je to ťažké, používa sa na to aj odpaľované cesto, farbivo, obväzy…“ A treba si aj popozerať „škaredé“ obrázky na internete. 


Česť pre Starú Ľubovňu Súťaž v poskytovaní prvej pomoci organizuje každé dva roky medzinárodná organizácia samaritánov. V minulosti sa konala vo Viedni, Merane, Rige či v Benátkach. A to, že tentoraz sa stala dejiskom stretnutia i zápolenia 20-tich družstiev z 10-tich krajín sveta Stará Ľubovňa, bolo veľkou výzvou pre samotných organizátorov. Hostiteľskou krajinou bolo teda Slovensko a vedno s poľskou samaritánskou organizáciou sa staralo o chod celej medzinárodnej akcie. „Určite je to veľká česť, a treba podotknúť, že čo sa týka Asociácie samaritánov SR, tak práve sme v takom štádiu, že sme vzorom pre ďalšie krajiny, ktoré sa vlastne do samaritánskeho hnutia pridávajú,“ podotkla Staroľubovnianka a riaditeľka Asociácie samaritánov SR Renáta Penazzi, ktorá je dokonca zástupkyňou slovenských samaritánov v Prezídiu Samaritan International. Je jednou z 8-ich viceprezidentov. Slová pochvaly na organizáciu súťaže v Starej Ľubovni vyjadril aj jej kolega z Nemecka, prezident Samaritan International a poslanec Európskeho parlamentu Knut Fleckenstein, ktorý zdôraznil, že tieto súťaže majú niekoľko dôležitých významov. „V prvom rade potrebujeme vedieť zachraňovať životy, takže súťažíme, kto je v tom lepší, čo mladých svojím spôsobom motivuje.“

Väzeň v klasickom prúžkovanom oblečení v hradnom podzemí, ktorý sa podchladil, dostal epileptický záchvat… Aj to boli úlohy, ktoré čakali na skupiny záchranárov. „Treba tu aj istú dávku herectva, ale naši dobrovoľníci s tým nemajú problém,“ priblížila prácu figurantov poľská samaritánka.


Keďže ide o mladých ľudí, tí okrem toho, že sa veľa naučia, majú možnosť sa aj zabaviť, spoznať danú krajinu a napokon, tieto súťaže sú príťažlivé aj pre médiá, cez ktoré má verejnosť šancu dozvedieť sa o samaritánoch, ktorí zasahujú aj pri živelných nešťastiach a iných pohromách, kde treba ľudí, ktorí sú školení, odvážni a okamžite vyrážajú na miesto nešťastia. A to kdekoľvek na svete. Takéto tréningy, aj v podobe súťaží, sú tak pre nich skúškou na nečisto, ktorá ale môže byť v prípade reálnych situácií veľkou školou. No a aby sme nezabudli na výsledky. Najlepším tímom v kategórii mladších sa napokon v Starej Ľubovni stalo družstvo z Rumunska a v kategórii dospelých si najlepšie počínali samaritáni z Lotyšska. Slovenskí samaritáni sa tiež nestratili, skončili druhí.

This is a text block. Click the edit button to change this text.


bottom of page