top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Talenty mladých ľudí

Updated: Jul 17, 2020


Na sklonku roka sa myslelo aj na umelcov. Tí sa stretli 27. decembra už po 18-krát na vernisáži výstavy Súhvezdie umenia, ktorú organizuje tunajšie Centrum voľného času. 


Organizátorov opäť potešila bohatá účasť, ktorá bola vyššia ako vlani. O diela umelcov a autorov z rôznych oblastí tak v galérii Provinčný dom nie je do konca januára núdza. „Tohto roku tu vystavuje 25 ľudí, väčšina je zo Starej Ľubovne a okolia, už tradične však nechýbajú ani vystavujúci napríklad z Popradu. Čo sa týka charakteru diel, vzhliadnuť sa v galérii dajú digitálne a analógové fotografie, priestorové diela z dreva, vyšívané obrazy či kresby a maľby,“ prezradila o výstave Pavla Bačinská z CVČ.

súhvezdie umenia1

Obdivovať sa dajú aj drevené obrazy od Dominika Kamenca.


Prvýkrát sa tak rozhodol v rámci výstavy ukázať fotografie verejnosti a zároveň sa zviditeľniť aj Ján Saloň. „Na Súhvezdí vystavujem svadobné fotografie, ktorým sa venujem už tretí rok. Fotografia ako taká ma však oslovila pred 10 rokmi na strednej škole, kde som vyhral aj 1. miesto v celoslovenskej súťaži Zelený objektív a drží ma to doteraz,“ vyznal sa mladý fotograf. Svoju premiéru má už za sebou aj gymnazista Erik Pavlišín. „Som rád, že som mohol práve takýmto spôsobom zviditeľniť moju výtvarnú tvorbu, medzi ktorú patrí geometria, grafity a mandaly, ktorým sa venujem už vyše dvoch rokov.“ Z iného súdka sú zas práce Lucie Ňaňkovej z Jarabiny. Tá sa rozhodla druhýkrát v rámci výtvarného odboru ZUŠ vystavovať kresbu a šesť fotografií. Amatérskemu fotografovaniu, hlavne prírodnej a detailnej fotografii, sa venuje niekoľko rokov a určite by sa tejto svojej záľuby nechcela vzdať.

súhvezdie umenia-Lucia Nankova

Na Súhvezdí umenia vystavuje druhýkrát svoje fotografie a kresbu aj študentka Gymnázia T. Vansovej Lucia Ňaňková z Jarabiny.


Ak sa teda chcete inšpirovať, alebo si len popozerať práce plné fantázie, dôvtipu a citu, hlavne od domácich umelcov, do 27. januára máte možnosť. To nasledujúce Súhvezdie umenia sa už totiž bude niesť v znamení zmien. „V predstihu vyhlásime tému, ktorá bude dominovať 19. ročníku a bude zaujímavé sledovať ako ju každý pojme v rôznom žánri. Okrúhly 20. ročník bude patriť zakladateľom podujatia, ku ktorým patrili Michal Turlík, Janko Pečarka, sestry Hriňové a ďalší,“ prezradila na vernisáži plány do budúcnosti riaditeľka CVČ Marta Hanečáková. foto (CVČ, A.D.)


bottom of page