top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Talentovaní napriek hendikepu

Updated: Jul 7, 2020


Rozpravkovo 1

Žiaci špeciálnych škôl Prešovského kraja sa nedávno stretli v Kine Tatra, aby spoločne oslávili 20. ročník podujatia Z rozprávky do rozprávky. Aj napriek hendikepu predviedli svoj divadelný talent naplno.


Krajská prehliadka divadelných krúžkov špeciálnych škôl Prešovského kraja pritiahla tentoraz do Starej Ľubovne najväčší počet účinkujúcich. Na pódiu sa predstavilo vyše 60 detí z 9-tich škôl. Okrem tunajšej školy a Domu sv. Anny aj žiaci z Humenného, Popradu, Lipian, Levoče, Vranova n/Topľou či Podolínca. Príprava na ich niekoľko minút slávy, ktoré si užívali naplno, začínala už v septembri, a to nielen v rámci vyučovania. ,,Veľa času im venujeme na krúžkoch, pretože najväčším problémom pri príprave divadelných programov, a to najmä u rómskych detí, je ich rečová bariéra. Chceme ale touto činnosťou ukázať, že aj v týchto deťoch sa ukrýva talent,“ uviedla riaditeľka Spojenej školy internátnej (SŠI)na Levočskej ulici Zdenka Petríková. Takéto aktivity sú aj podľa pedagógov, ktorých sa na podujatí zúčastnilo viac ako 30, veľmi prospešné. ,,Je to aj akousi dramatoterapiou, prostredníctvom ktorej sa snažíme u žiakov rozvíjať spôsob vystupovania, mieru socializácie, samostatnosti, aby sa nebáli a prekonali strach, ktorý v nich často je,“ podotkol Ján Rusiňák, riaditeľ Domu sv. Anny v Starej Ľubovni. Učitelia sa zhodli aj na tom, že takéto akcie sú prospešné z viacerých dôvodov. ,,Naše deti sa tešili, že si nájdu priateľov, s ktorými si budú dopisovať, telefonovať,“ uviedla Gabriela Baranová, pedagogička zo SŠI z Humenného.


Aj nevidiace deti Na javisku sa predstavili nielen deti s mentálnym postihnutím, ale aj také, ktoré si program mohli užiť iba z počutia. Slabozraké či nevidiace deti sa v tomto prípade musia spoliehať len na zvukové efekty a oveľa viac pracovať s rekvizitami. ,,To im pomáha lepšie sa vžiť do reálneho deja, predstaviť si danú rozprávku cez pocity či hmatové vnímanie,“ prezradila Mária Hlavajová zo SŠI v Levoči, ktorá sa na javisku predstavila aj ako divadelníčka. ,,Pri vystupovaní sa sústredím na sprievodné texty, prostredníctvom ktorých sa vžijem do deja a urobím si vlastnú predstavu o tom, ako to na javisku prebieha,“ opísala svoje účinkovanie na pódiu Mária Kalajová zo SŠI v Levoči. Malých divadelníkov odmenili za ich snahu a výkon veľkým potleskom nielen ich rodinní príslušníci, ale aj deti z tunajších materských škôl. Práve im chceli totiž ukázať, že aj deti so špeciálnymi potrebami dokážu pripraviť zaujímavý program, ktorý trval viac ako dve hodiny. Odmenou pre zúčastnené školy boli darčeky, spoločenské hry.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 24 (19. júna 2018)


bottom of page