top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Stúpa vám tlak? Nepodceňujte neželané príznaky!

Máj má mnoho prívlastkov a jedným z nich je aj mesiac povedomia o hypertenzii, teda o vysokom krvnom tlaku. Na Slovensku ročne pribudne takmer 30 000 ľudí s touto diagnózou. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií ho slovenskí lekári denne zistia približne u 80 pacientov. Čo robiť, aby ste sa medzi nich nezaradili aj vy? Alebo ak už vysoký tlak máte, ako sa tejto diagnózy zbaviť?


Kedysi sa považoval za „ochorenie starých ľudí“. Možno aj preto, že bol typický najmä u seniorov a spájal sa aj s inými pridruženými chronickými chorobami. Dnes však už toto neplatí. Typickou skupinou ľudí, ktorá trpí hypertenziou, sú ľudia od 45 do 65 rokov, no neustále pribúdajú aj tridsiatnici, ktorí musia užívať lieky na vysoký tlak. Či sa im to páči, alebo nie. Pretože najhoršie, čo môžete urobiť, je túto diagnózu ignorovať. Vysoký tlak totiž nebolí, no jeho následky môžu byť fatálne.


Tichý zabijak

Aj takýto prívlastok má. Človek o ňom nemusí vedieť dlhé roky. Na to, že je zvýšený, môže upozorniť náhodné meranie alebo preventívna prehliadka. „Budujeme si“ ho celé roky - zlými stravovacími návykmi, obezitou, fajčením, konzumáciou alkoholu, nedostatočným pohybom (áno, aj neustále vozenie sa autom namiesto pohybu po vlastných má naň vplyv), no a, samozrejme, zabudnúť by sme nemali ani na stres.      

Kedy hovoríme o hypertenzii? Je to stav, keď je krvný tlak dlhšiu dobu alebo opakovane zvýšený nad hodnotu 140/90 mmHg. Ak ste dospelý, váš ideálny tlak by mal byť 120/80 mmHg.


Dá sa liečiť

Ak náhodným meraním doma opakovane zistíte, že váš tlak je vyšší, navštívte svojho všeobecného lekára, ktorý vás po zhodnotení stavu pošle na ďalšie vyšetrenia, napr. interné. Pacienti s vysokým krvným tlakom (hypertonici) sú následne nastavení na liečbu. Každý pacient sa posudzuje individuálne, a preto nastavenie na správny typ liekov môže trvať niekoľko týždňov i mesiacov. Chybou je odporúčané lieky vynechávať, svojvoľne si ich zamieňať za iné, alebo si po pár mesiacoch liečby povedať, že „už som zdravý, lieky nepotrebujem“ – s čím majú problém najmä muži.

Liečba vysokého tlaku je totiž beh na dlhé trate, teda roky. Keď sa podcení, či zanedbá, celkom určite sa to prejaví. Ľudia s hypertenziou majú až 2,5-krát väčšie riziko rozvoja cukrovky. Jeho dôsledkom sú aj poškodené cievy, čím dochádza k nedokrveniu orgánov, ochoreniam srdca, cievnym príhodám, poškodeniu zraku, obličiek, ciev dolných končatín atď. Práve kardiovaskulárne problémy sú na Slovensku príčinou približne 50 % všetkých úmrtí, pričom vo vekovej skupine do 64 rokov je počet úmrtí na choroby srdca u mužov v porovnaní so ženami viac ako 3-násobne vyšší. Celosvetovo patria choroby srdca, aj vďaka neliečenému vysokému tlaku, na prvé miesto príčin úmrtí.


Merajte si ho aj doma

Svoj tlak si monitorujte aj doma. Zapisujte si zistené hodnoty, aby ste ich mohli pri preventívnej prehliadke či návšteve špecialistu povedať. Pri tejto diagnóze sa totiž často objavuje „syndróm bieleho plášťa“, teda keď prídeme k lekárovi, vplyvom stresu, strachu a zvýšených hormónov máme v ambulancii hodnoty tlaku zvyčajne vyššie, ako sú v skutočnosti. Aj preto lekárov zaujímajú hodnoty tlaku namerané doma, v pokojnom stave.


Zmeňte svoj život

Okrem užívania liekov a merania tlaku sú nutné aj režimové opatrenia. Zmena životného štýlu vie výrazne pomôcť k zníženiu krvného tlaku. Čo to znamená? Strážte si svoju hmotnosť, kontrolujte, čo jete, obmedzte sladkosti, fajčenie, alkohol a tiež solenie. Eliminujte stres, ako sa len dá. Svoje zdravie máte vo svojich rukách.



Pri meraní doma 
dodržujte tieto zásady:
- Tlak si merajte ideálne ráno, asi hodinu pred tým nepite kávu, alkohol, nefajčite.
- Pred meraním seďte aspoň 5 minút v pokoji.
- Počas merania nerozprávajte.
- Manžetu tlakomeru si upevnite na ruku vo výškesrdca. Ruku majte voľne položenú vo vodorovnej polohe.
- Spravte 2 – 3 merania v krátkom intervale za sebou. Smerodajná je hodnota, ktorá je priemerom z posledných dvoch meraní alebo najnižšie nameraná hodnota, ktorá je zvyčajne tá posledná.
- Ak tlakomer doma nemáte, pri jeho kúpe uprednostnite tlakomer s manžetou na pažu pred zápäsťovým tlakomerom. 

Dagmar Baluchová, foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 20 (25. máj 2022)

bottom of page