top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Pomoc pre obete kriminality je bezplatná a anonymná

Updated: Jun 25, 2021

Obete kriminality v našom kraji môžu po Prešove vyhľadať pomoc už aj v kancelárii v Poprade. O možnostiach pre ľudí sa hovorilo na nedávnom pracovnom stretnutí v Starej Ľubovni.


Kancelárie zriadilo ministerstvo vnútra a sídlia na okresných úradoch. Pre bežného občana sú bezplatné a anonymné. „Často sa na nás obracajú seniori, ktorí sú podvedení a na ktorých sa pácha napríklad aj domáce násilie. V ich mene sa na nás obracajú príbuzní,“ povedal Martin Jurica, koordinátor z informačnej kancelárie odboru prevencie kriminality Prešov.

Kancelárie poskytujú poradenstvo v oblasti práva, psychológie i v sociálnej oblasti. Nie každý totiž nájde odvahu zájsť na políciu. „Niektoré obete ani nevedia, že sa na nich deje niečo, čo presahuje do trestnoprávnej roviny. Niektorí ľudia zase nevedia, ako pokračovať, hoci už trestné oznámenie podali,“ podotkol M. Jurica.


SLUŽBA ŠTÁTU

Stretnutie s koordinátorom Kancelárie nedávno iniciovali na okresnom úrade v Starej Ľubovni. K stolu si prizvali zástupcov polície, prokuratúry, úradu práce, detského domova či sociálnych pracovníkov. „Práve oni sú najbližšie k ľuďom, medzi ktorými sa nachádzajú potenciálni klienti s problémom. Chceli sme preto nadviazať užšie väzby a kontakty, aby sa ľudia dozvedeli, že majú možnosť takejto služby poskytovanej štátom. Jednoducho chceme hľadať cesty, ako sprostredkovať a približovať veci bežným ľuďom,“ povedal prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni Richard Malý. Ako dodal, podobne zriadenú kanceláriu by privítal aj u nás, či sa tak raz stane, je záležitosťou štátu.

Kancelária na detašovanom pracovisku v Poprade je otvorená v utorky v čase od 8.30 do 15. hodiny. Návštevu odporúčajú ohlásiť vopred. V prípade záujmu o konzultáciu si treba dohodnúť termín na telefónnom čísle 0908 796 810, 051 7082 458 alebo e-mailom na adrese martin.jurica@minv.sk. Rovnaká úradovňa funguje aj v Prešove.

Peter Rindoš


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (23. jún 2021)

bottom of page