top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Stará Ľubovňa patrila bežcom

Updated: Jun 29, 2020


beh

Podvečer 28. augusta sa park na Námestí gen. Štefánika zaplnil priaznivcami športu a najmä tými, ktorí chceli urobiť niečo pre svoje zdravie. Konal sa tu totiž IV. ročník Behu za zdravé mesto. Optimálne počasie prilákalo veľa bežcov, a to nielen domácich, ale aj zo širokého okolia. Potešujúce bolo vidieť na trati celé rodinky, ktoré si prišli zašportovať.


Preč od počítačov


Cieľom tohto podujatia nebolo hľadať nové športové talenty či vytvárať nové rekordy, ale zdvihnúť ľudí z gaučov, od počítačov a „prinútiť“ ich urobiť niečo užitočné pre svoje zdravie. „Tento rok podujatie podporil Prešovský samosprávny kraj, konala sa aj pridružená akcia, kde si ľudia mohli dať zmerať tlak, urobiť si rôzne zdravotné testy, čiže naozaj beh za zdravé mesto. Aj tento ročník potvrdil, že takáto akcia tu má svoje miesto a určite v nej budeme pokračovať,“ priblížil nám podujatie Ľuboš Tomko, primátor mesta.


Na trať dlhú necelé štyri kilometre sa vydali bežci rôznych kategórií, príležitostní, rekreační, ale aj športovci, ktorí sa behu venujú už takmer na profesionálnej úrovni. A potešiteľné bolo, že na trati sme videli aj celé rodiny, ako si užívajú beh. Pozornosť pútala mladá rodinka Hrickových, ktorá sa na trať vydala s malou dcérkou v kočíku. „Osobne nie som veľký športovec, prišiel som podporiť manželku s dcérkou, ony pravidelne si chodia na cyklotrasu zabehať, žijú zdravo. Aby som ich nenechal samých, tak som prišiel pomôcť aspoň do kopca potlačiť kočík. Malá sa po prvom kole unavila a zaspala,“ poznamenal otec.


Pravidelne sa tejto akcie zúčastňuje aj rodina Vasilikových. „Bežalo sa nám výborne a aj výsledok, myslím si, že bol výborný. Nikoho sme nenútili, každý chcel bežať,“ skonštatovala hlava rodiny. „Povedala by som, že najväčší motivátor je môj otec, ktorý povedal, že musíme behať dovtedy, kým ho neobehneme a zatiaľ sa nám to nepodarilo. Preto sme tu dnes,“ doplnila pani Vasiliková. „Snažím sa behať dosť pravidelne a motivujem aj rodinu,“ uzavrel motivátor Ján Šidlovský, ktorý bol najstarším účastníkom podujatia.


Dominovali prešovskí bežci V štvrtom ročníku sa najviac darilo bežcom z Prešova, ktorí vyhrali obidve kategórie. V ženskej dominovala Simona Čonková, ktorá zvíťazila s prehľadom. „Som tu prvýkrát a bežalo sa mi veľmi dobre. Nikoho zo súperiek som nepoznala a bola som zvedavá, kto tu dnes bude. Bola tu celkom dobrá konkurencia, trať bola krátka, ale celkom v pohode,“ povedala víťazka. Celkom dobre jej sekundovala aj domáca bežkyňa Monika Mašlejová, ktorá obsadila druhú priečku. „Som rekreačný bežec, víťazka sa tomu venuje viac. Beh som si užívala a s druhým miestom aj so svojím výkonom som maximálne spokojná,“ povedala v cieli strieborná Monika.


V mužskej kategórii obhájil vlaňajšie prvenstvo Prešovčan Dominik Jakubkovič. „Bol som tu aj pred rokom, trať sa mi veľmi zapáčila. Aj keď tento rok ju trošku zmenili, bola to pekná trať, technická. Bolo to super,“ poznamenal víťaz. Na druhej priečke tak ako minulý rok skončil domáci bežec Anton Hudák. „Bežalo sa mi trošku ťažšie, lebo som po chorobe. Pôvodne som neplánoval bežať, ale nedalo mi. Druhé miesto prekvapilo aj mňa, že sa podarilo tak dobre zabehnúť. Včera som ešte preležal celý deň v posteli a hýbať som sa začal až dnes,“ okomentoval svoj výkon Anton.


Príkladom išiel všetkým aj prvý muž radnice primátor Ľuboš Tomko, ktorého behanie baví a aj on sa vydal na trať. „Bežalo sa mi veľmi dobre, bolo veľmi príjemné počasie, jemne spŕchlo. Bola veľmi slušná účasť, takže bolo aj koho naháňať,“ podelil sa s dojmami v cieli primátor.


Počet účastníkov behu za zdravé mesto každoročne pribúda, a to teší predstaviteľov mesta. Preto si táto akcia získava stále miesto v kalendári mestských podujatí. „Beh a samotná atletika je naozaj kráľovnou športu a všetky športové disciplíny a všetky športy vychádzajú z tohto pohybu. Podujatie sa mi veľmi páčilo, zúčastnilo sa ho viac ľudí ako minulého roku a dúfam, že o rok to bude opäť viac. Trošku postrašilo počasie, ale chválabohu to dopadlo veľmi dobre, myslím, že ešte aj bežcom pomohlo. Do budúcnosti plánujeme zachovať podujatie tak termínovo, ale aj traťou. Snažíme sa tieto akcie vysielať naživo, možno aj takým spôsobom prilákame viac účastníkov,“ zhodnotil akciu Štefan Joštiak.


Súčasťou podujatia bolo aj lokálne vyhodnotenie VI. ročníka celoslovenskej súťaže s názvom Do práce na bicykli, prebiehajúcej v máji tohto roka. Bližšie informácie o tejto akcii prinesieme v budúcom čísle ĽN.


Text: Ján Petrus,foto: Michal Petrilák


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 32 (3. september 2019)

bottom of page