top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Staroľubovnianka o situácii v Španielsku

Updated: Jun 25, 2020


IMG-20200326-WA0000

Medzi štáty s najhorším priebehom pandémie koronavírusu patrí v súčasnosti Španielsko. Krajina zvádza boj s nákazou, ktorej už podľahlo 7 tisíc ľudí, čo  je viac ako v Číne, kde sa vírus koncom vlaňajška pôvodne objavil. Počet nakazených sa tu blíži ku 80-tim tisícom. Situáciu nám sprostredkovala rodáčka zo Starej Ľubovne Alena Sumilasová.


Staroľubovnianka žije v krajine už niekoľko rokov, pred tromi rokmi sa vydala za Španiela. Rodinka sa rozrástla o 2-ročného syna Manuela od decembra minulého roku sa presťahovala z Andalúzie do Madridu.


Neskoré opatrenia


Ako nám priblížila A. Sumilasová, keďže práve v hlavnom meste je situácia najhoršia, rodinka sa vrátila na juh, blízko mesta Malaga. „Do približne prvého marcového týždňa, keď to už začalo stúpať v Taliansku, a dosť vážne, som nezaregistrovala nejaké informácie typu – chráňme sa a podobne. Naďalej tu bežali veľké masové podujatie, Španielsko je futbalová krajina, a dokonca 8. marca tu bol veľký pochod za práva a rovnoprávnosť žien, kde boli tisíce nielen žien. A potom to aj prepuklo, ako som si pozerala ten nárast, tak po 9. marci bol veľký a asi vtedy začalo Španielsko premýšľať a riešiť to,“ vrátila sa o pár týždňov dozadu A. Sumilasová. Teraz je situácia úplne iná, všetko je zatvorené, v krajine platí mimoriadna situácia. Aj keď sa v Španielsku už okolo 5 tisíc ľudí vyliečilo, najvyššie denné prírastky počas 24 hodín presiahli 700 obetí choroby COVID -19. Opatrenia sa razantne sprísnili, je tu zákaz vychádzania. „Sú to už dva týždne, čo môžeme ísť len na nákup, do lekárne. A to len po jednom. A vyvenčiť psa. Ak je niekto vonku, alebo v aute sú napr. dvaja a nevedia vysvetliť dôvod, tak to polícia pokutuje,“ opísala Staroľubovnianka, ktorá sleduje situáciu na Slovensku a kvituje skoré opatrenia. Aj keď v Španielsku nie je povinnosť nosenia rúšok, ako povedala, všetci ich väčšinou nosia a sú už veľmi opatrní. „Keď sa vojde do obchodu, ľudia si musia dať rukavice a sú upozornení, keď sa priblížia jeden k druhému.“ Aj keď, ako podotkla rodáčka zo Starej Ľubovne, stále sa nájdu aj nezodpovední. Desia ich hlavne vysoké prírastky úmrtí, ktoré sa ale nešpecifikujú vekovo. „Sú to ale zrejme starší, aj dnes som sledovala, že v domove dôchodcov zomrelo 20 ľudí, je to hrozné,“ opísala A. Sumilasová, ktorá sa logicky bojí aj o rodičov v Starej Ľubovni, ale verí, že skoré opatrenia u nás, zabránia podobnému scenáru ako v Španielsku. „Tu sa opatrenia robili tak v polovici marca, teda dva týždne pozadu. A vzhľadom k tomu, že sa videlo, čo sa deje v Taliansku, tak to ľudia nechápu a viem, že sú nahnevaní,“ vidí situácia naša rodáčka, ktorá registruje aj podobné problémy ako máme my, teda nedostatok ochranných prostriedkov, hlavne pre zdravotníkov, strata mnohých pracovných pozícií…


Bez kontaktov


Domácu izoláciu znášajú ťažko rovnako v Španielsku, hlavne 2-ročný synček, ktorého volajú Manolo musí strpieť „domáce väzenie“. „Je to ťažké, musíme byť doma, nemôžete ísť na prechádzku. Ani navštíviť svokrovcov, ktorí sú nad 65 rokov, a teda v rizikovej skupine. Už sme takto dva týždne a ešte to predlžili o ďalšie dva… A situácia je neistá, podľa vyjadrenia španielskeho premiéra sa najhoršie len očakáva. A čítala som nejakú štúdiu, že niekedy v máji dosiahne situácia vrchol. Tak musíme vydržať, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať,“  uzavrela Staroľubovnianka, ktorá posiela do rodného mesta pozitívnu energiu i vieru, že spoločne to zvládneme.

Alenka 1
IMG_20190213_153042

Manžel Staroľubovnianky pracuje v IT sektore, takže má umožnenú prácu z domu. Rodinka je rada, že sa z Madridu presunula na Andalúziu, pretože hlavné mesto dnes čelí obrovskému náporu.


Malému Manolovi chýbajú aj starí rodičia zo Starej Ľubovne. Kedy sa však dostane rodinka na Slovensko, si ani netrúfne predpokladať. Nateraz ich zdá sa čaká v Španielsku ešte veľa ťažkých opatrení.


Foto: archív A.S    


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (31. marec 2020) 


bottom of page