top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Starostka starej časti Bratislavy: Starú Ľubovňu poznám od detstva

Updated: Jul 6, 2021

Do diskusie na nedávnom stretnutí o budúcnosti námestia Starej Ľubovne prispela aj Zuzana Aufrichtová, starostka mestskej časti Bratislava – Staré mesto. Málokto vie, že táto úspešná žena má korene v Starej Ľubovni.


Stará Ľubovňa je rodným mestom vašej mamy, tak predpokladáme, že aj vy máte k nej blízky vzťah...

- Osobne mám veľmi hlboký vzťah k tomuto mestu, je to rodné mesto mojej mamy a jej sestier, ku ktorým mám tiež hlboký vzťah. Takže ja Ľubovňu poznám od malého detstva, keď sme tu trávili Vianoce, potom každé leto počas prázdnin a pri dospievaní to boli návštevy domu, ktorý je vyše 300-ročný a je súčasťou historickej zóny starého mesta. Čiže si naviazal celú moju rodinu, mám štyri deti a tiež sa snažím u nich vybudovať vzťah k tomuto mestu.


Aké je to mesto, má podľa vás svoju históriu, pridanú hodnotu, je v ňom génius loci...? Zaslúži si, aby sa tu vracali rodáci a zostávali mladí ľudia?

- Stará Ľubovňa má čaro, má históriu, treba vyťažiť z týchto všetkých aspektov čím viac pre mesto. A to nielen pre cestovný ruch, ale i pre obyvateľov, aby mali motiváciu zostávať tu a možno sa vracať, lebo ja tiež nevylučujem, že ešte sa tu možno vrátim...


Dnes sa tu hovorilo o zmene, o tom, kam posunúť mesto, aby žilo aj námestie, aby tu turisti ostali dlhšie... nielen navštívili hrad.

- Som absolventkou fakulty architektúry a územného plánovania a dokonca Starú Ľubovňu som spracovávala v rámci ročníkovej práce v 3. ročníku, riešili sme územný plán mesta v tímovej práci. Už vtedy sme veľmi uvažovali nad prepojeniami pasáží, aby sa otvorili pre tú vnútornú časť námestia alebo centra, teda s tou odvrátenou stranou tých dvorov. Volali sme to „zadky“ (smiech, pozn. red.). Naozaj poznám tie výhody, lebo tie pasáže robia skratky a prepojenia, ktoré ľudia majú veľmi radi a vlastne sú to dobré priestory užívania prevádzok, služieb..., ktoré dnes treba, lebo oprava obuvi, bicyklov alebo výroba kľúčov sa neurobia online...


Veľa sa tu hovorilo o doprave, ktorú viacerí nechceme v historickom centre. Aký máte na to názor?

- Treba tu púšťať možno alternatívne formy dopravy. Cyklistov je tu veľmi málo, a hlavne treba trošku upokojiť dopravu na námestí, ale nie úplne. Doprava vždy prináša isté oči, ktoré aj keď tranzitujú, niečo si vždy všimnú a majú dôvod sa nabudúce tu zastaviť alebo vrátiť.

A tiež, staré mestá, akým je aj Stará Ľubovňa, boli postavené na trhoch, takže si myslím, že to treba držať. Nemusí to byť jedna z vecí, ktorá je permanentná, ale bolo by dobré vrátiť tu stánky, trhy, udržiavať vianočné trhy... Práve v tomto krásnom historickom centre.

Foto: ĽMS, archív Z.A.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (30.jún 2021)

bottom of page