top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Spisovateľka Toňa Revajová ponúkla pohľad na súčasný svet detskými očami

Stonožkové čítanie so spisovateľkou Toňou Revajovou prinieslo pre deti v Ľubovnianskej knižnici besedu s dramatizovaným čítaním v podaní bábkoherečky Barbory Krajč Zamiškovej.

Deti sa ponorili do deja autorkinej knihy Rok Sivka Ohniváka, ktorá bola ocenená ako najlepšia kniha ženskej autorky Cenou Bibliotéky. Kniha ponúka pohľad na súčasný svet detskými očami.

„Moja sestra zomrela a kniha vznikla tri mesiace na to. Stále som jej chcela telefonovať, ustavične som na ňu myslela. Videla som jej ruku, ako ma drží, ako ma vedie po schodoch. Toto všetko odišlo, keď som tú knihu napísala. Myslím, že to pomohlo aj jej štyrom deťom, všetko čo im mama rozprávala, našli v tej knižke,“ veľmi úprimne odpovedala spisovateľka Toňa Revajová, no deťom tento fakt radšej nespomína.

Besedy sa zúčastnili tretiaci zo Základnej školy na Komenského ul. „Dieťa myslí inak ako my, dospelí. A ako hovorí Daniel Hevier, hlavne, aby sme v sebe nezabili to dieťa, ktoré všetci niekde máme a buď si ho nevšímame, alebo ostaneme deťmi - koľko sa dá. A keď chcete písať pre deti, tak musíte tým dieťaťom ostať,“ dodala T. Revajová.


DOBRÁ KNIHA JE AKO PES, NEZRADÍ

Počas besedy z úst spisovateľky odznelo prirovnanie „Kniha je ako pes“. Podľa nej nikdy nezradí a ak si ju vieme vybrať, môžeme sa k nej vrátiť stokrát. „Keď vás oslovila prvý raz, tak o tri roky si ju pokojne prečítate zas. Osobne som možno dvadsaťkrát čítala Veľkého Gatsbyho a stále nerozumiem ako mohol Fitzgerald napísať takú veľkú knihu na takom malom priestore,“ s úsmevom sa zamyslela T. Revajová.

Moderátorským a hereckým elementom dopoludnia bola bábkoherečka Barbora Krajč Zamišková. Práca s bábkami je podľa nej veľmi dobrá forma na prezentovanie čítaného textu. Postava, o ktorej deti len čítajú, ožíva v 3D podobe bábky. „Toňa Revajová je pre mňa tak rôznofarebná autorka, každá jej kniha je pre mňa potešením a vždy ma ako čitateľa prekvapí. Ako bábkoherečka okamžite pri čítaní jej knihy vidím, ako by som dej vedela divadelne spracovať, čo sa pri niektorých autoroch nedá, pretože sú veľmi literárni. Dajú sa krásne čítať, ale ťažko sa dá príbeh preniesť na javisko. Pri Toni Revajovej to absolútne nehrozí, lebo je dynamická, výborne odsleduje detskú slovnú zásobu, ale aj situácie, ktoré sa dejú. Ako herečka okamžite viem, ako môžem s textom pracovať a viem, že to bude detsky zaujímavé a prijateľné,“ opísala spoluprácu so spisovateľkou B. Krajč Zamišková, ktorá pri deťoch problém pretechnizovanej doby nepociťuje. „Mám skôr pocit, že deti aj dnes absolútne tiahnu k rozprávkam a veľmi často k tradičným, klasickým príbehom. Uberajú sa k svetu, kde sa všetko môže stať, kde sa plnia sny.“

V septembri sa v Ľubovnianskej knižnici konalo viacero inscenovaných čítaní. Napríklad o príbehu neobyčajnej mačacej dáme Líze v podaní Barbory Krajč Zamiškovej na motívy knihy Jána Uličianskeho. V októbri bude Stonožkové čítanie pokračovať stretnutím so spisovateľkou Vandou Rozenbergovou. Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.


ĽN 81/2021

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2021)

bottom of page