top of page
  • Peter Rindoš

Slovenský a poľský premiér zasadnú v Starej Ľubovni

Updated: Apr 22, 2022

Okres Stará Ľubovňa zaznamená historickú udalosť. V regióne sa tento piatok zídu dvaja najvyšší predstavitelia slovenskej a poľskej vlády, vrátane viacerých ministrov. Má ísť aj o akúsi symboliku.


Miestom stretnutia oboch delegácií má byť Ľubovniansky hrad a kúpele Vyšné Ružbachy. „Spoločné stretnutie predstaviteľov vlád Slovenskej republiky a Poľskej republiky sa pripravuje, o programe podujatia budeme informovať prostredníctvom tlačového oznamu,“ odpovedal nám tlačový odbor na Úrade vlády, ktorý do poslednej chvíle stretnutie tajil.


Rokovania o mieri sa zopakujú

Medzi ministerskými delegáciami majú prebehnúť samostatné rokovania vo Vyšných Ružbachoch. Slovenský premiér Eduard Heger a jeho poľský náprotivok Mateusz Morawiecki by sa mali počas dňa objaviť aj na hrade Ľubovňa a podpísať pamätnú listinu. Má ísť o istú symboliku, kedy si pripomenieme historickú udalosť z roku 1412. Vtedy sa tu uskutočnilo mierové stretnutie kráľov Žigmunda Luxemburského a Vladislava II. Jagelovského, keď na poľsko–uhorskom pohraničí zúrila vojna. O vojne sa medzi oboma predstaviteľmi sa má hovoriť aj tentoraz, témou je Ukrajina. „Stretnutie bolo navrhnuté nášmu premiérovi Eduardovi Hegerovi. Pôjde o akúsi symboliku, aj pred 610 rokmi hovorili na Ľubovnianskom hrade dvaja najvyšší predstavitelia krajín o mieri. Pre náš okres Stará Ľubovňa to bude znamenať ďalšie zviditeľnenie a aj takýmto spôsobom sa môže zapísať do centra diania,“ povedal Michal Šipoš, ktorý je predsedom najväčšieho poslaneckého klubu OĽANO v Národnej rade a blízkym človekom nášho premiéra.


O stretnutí o rokovaniach Poliakov a Slovákov v Starej Ľubovni a vo Vyšných Ružbachoch vás budeme informovať.


Stretnutie na hrade bude zároveň symbolické.

Zástupcovia vlád budú rokovať aj v Bielom dome vo Vyšných Ružbachoch.


foto: ĽMS

Článok bol zverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15 (20. apríl 2022)


bottom of page