top of page
  • Peter Rindoš

Slnečno, najteplejším dňom bude streda

S čerstvým príchodom jari k nám zavítalo aj ustálené slnečné počasie. Túto stredu sa zrejme dočkáme aj najteplejšieho dňa v roku.



Prvý jarný mesiac marec bol pocitovo až príliš chladný. „Je pravda, že bol studený. Za prvých 15 dní bola zaznamenaná plusová teplota iba v jeden deň,“ priblížil Štefan Pekár, dlhoročný pozorovateľ údajov o počasí na meracej stanici v Plavči.

V našej časti Staroľubovnianskeho okresu už niekoľko dní nepretržite svieti slnko, hoci noci bývali mrazivé. Vrchol teplôt počas dňa by sme mali zaznamenať v stredu, kedy by sa teplota podľa viacerých predpovedí mala dostať až na úroveň 18 stupňov. Až do konca týždňa sa bude v nasledujúce dni pohybovať na úrovni 13 až 14-tich stupňov, v noci to bude okolo nuly.

Pre zhrnutie prinášame aj údaje z pozorovania mesiacov na začiatku roka. Podľa údajov Š. Pekára na meracej stanici v Plavči bol január charakteristický úhrnom snehových zrážok v počte 14 dní, pričom dní so snehom bolo 21. Vo februári bolo zaznamenaných 19 dní so snehom a 11 dní so zrážkami. Priemerná teplota v januári bola mínus 2,2 stupňa, vo februári plus jeden stupeň. Najchladnejší deň v tomto roku bol 24. janár, kedy teplota klesla na úroveň mínus 18,8 stupňa Celzia.


foto: Edvin Fazekaš

Článok bol zverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 11 (23. marec 2022)

bottom of page