top of page
  • Mário Veverka

Silvestrovské svetlice pálili aj do ľudí

Updated: Jul 3, 2020

Najväčšia nočná party v uliciach – i takto by sa dali opísať silvestrovské oslavy v Starej Ľubovni. Na prvé minúty nového roka však nebude mať dobré spomienky Matúš Motýľ.

ohnostroj_3

„Niekomu sa prevrátila krabica s ohňostrojom, a tak to nestrieľalo hore do vzduchu, ale naokolo po ľuďoch. Jednu ranu som dostal do chrbta aj ja, takže mi na bunde ostala pamiatka,“ uviedol k nepríjemnej situácii v parku pri pošte mladý muž, ktorý síce nepredpokladá, že išlo o úmysel, no ako dodal, ak niekto nevie bezpečne postaviť a pripraviť ohňostroj na použitie, nech ho radšej nepoužíva. Urobí totiž viac škody ako radosti.„Možno by preto bolo vhodné pre takýto prípad určiť zónu pre spúšťanie jednotlivých väčších ohňostrojov, ktorá by bola pod dohľadom odborných útvarov, aby bolo možné hneď reagovať v prípade vyskytnutia sa nepredvídanej situácie,“podotkol M. Motýľ.

„Pokiaľ by to bolo v parku na Námestí generála Štefánika, stálo by to za úvahu. Môžeme sa tým v budúcnosti zaoberať,“reagoval už na jeho návrh prednosta MsÚ Aleš Solár. Ten pritom potvrdil, že hoci niektoré (hlavne poľské) mestá začínajú od tradičného úvodu roka upúšťať, Stará Ľubovňa oň nepríde.„Skôr to bude v budúcnosti prebiehať ako teraz – t.z. svetelná šou + ohňostroj,“dodal A. Solár, podľa ktorého však neprichádza do úvahy ani zmena VZN č. 54. Naďalej teda platí celoplošný a celoročný zákaz používania pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a T1, okrem Silvestra (16.00 h – 24.00 h) a Nového roka (00.00 h – 03.00 h). Výnimkou sú, samozrejme, podujatia riadne ohlásené a akceptované mestom, prípadne tie, ktoré má pod palcom samotná samospráva.

Foto: M. Motýľ

vlcsnap-2019-01-08-09h49m26s140

To, či by na území mesta mali byť naďalej povolené novoročné ohňostroje (okrem mestského), prípadne, aké s nimi majú ľudia skúsenosti, sme už zisťovali na sociálnych sieťach a lokálnych „četovacích“ komunitách.


Ján Maslejak: – Som za jeden ohňostroj. A to iba mestský. Matúš Motýľ: – Mestský ohňostroj bol pekný. Dokážem akceptovať aj tie ostatné, ak sú použité a spustené bezpečne bez ohrozenia iných účastníkov akcie. Darina Ferencová: – Ja rozhodne ohňostroje a všetko s tým spojené nemám rada. Robia hluk, znečisťujú ovzdušie a zbytočne sa na to mrhá mestský fond. Tie peniaze by mali byť rozumnejšie využité. A ak ohňostroj, tak krátky. Michal Kuzmiak: – Úplný zákaz! Vladimir Petija: – Mne osobne to nijako nevadí, no viem, že je to len zvyk a dá sa vstúpiť do nového roka aj bez toho. Bolo by fajn, keby to bolo organizované skúsenými pyrotechnikmi niekde na odľahlom mieste nad mestom – trebárs na lúke pod hradom. Irena Haľamová: – Mali by to zakázať a bol by pokoj. Načo je to dobré? Potom sú plné správy toho, koľko ľudí si ublížilo a o zvieratách ani nepíšem… Tomáš Liščinský: – Komu sa nepáči ohňostroj, nech nabudúce ostane zavretý doma. Samozrejme, nechcem obhajovať toho, čo ho nevie správne postaviť. Peter Foľvarský: – Podľa mňa by ich mali robiť len podniky alebo mesto. Ostatné by som zakázal. A to aj preto, že ľudia sú hlúpi a za pár sekúnd potešenia v podobe dymu a svetla dokážu zaplatiť nie desiatky, ale i stovky eur. A keď navyše vidíte, ako delobuchy, svetlice či petardy kupujú sociálne slabší občania, tak moje tvrdenie platí dvojnásobne. Helena Fuchsová: – Zákaz predaja pyrotechniky by veľa veci vyriešil.


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 1 (8. január 2018)


bottom of page