top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Semafory v meste dostali do konca roka stopku!

Updated: Jul 7, 2020


Hisilicon Balong

Niekoľko týždňov trvalo testovanie dopravnej situácie v Starej Ľubovni, ktoré malo preukázať, kedy je doprava plynulejšia. Semafory preto raz fungovali, inokedy nie. Aj napriek tomu, že názory na túto tému mala verejnosť odlišné, kompetentní po zohľadnení všetkých faktorov dali za týmto problémom dočasnú bodku. Semafory od piatku (11. mája) vypli!


Na tom, že doprava v meste je takto plynulejšia, sa zhodli všetky zainteresované strany. Za vypnutie semaforov boli nielen členovia dopravnej komisie mesta, ale súhlasné stanovisko vydal aj Okresný úrad v Starej Ľubovni či Okresný dopravný inšpektorát Policajného zboru. ,,Na dopravnej komisii bola prediskutovaná aj možnosť, aby sa semafory odstránili úplne, no tento návrh bol zamietnutý. Uvidíme, čo prinesie táto zmena a začiatkom budúceho roka sa rozhodneme ako ďalej,“ uviedol na margo úplného odstránenia signalizačných stĺpov primátor mesta Ľuboš Tomko, ktorý dodal, že v prípade, ak si to bude situácia vyžadovať, ich vedia zapnúť takmer okamžite. ,,O tom ale rozhoduje náčelník mestskej polície, ktorý môže ako jediný vydať pokyn na ich opätovné spustenie,“ dodal Ľ. Tomko.


Nové značky aj rozdielne názory Vypnutím semaforov dôjde podľa vyjadrenia dotknutých orgánov k plynulosti dopravy. Na druhej strane, mnohí upozorňovali na chodcov, pre ktorých sa prechod cez cestu stane komplikovanejší. ,,Hlavne pre deti to môže byť nebezpečné, lebo ak tam svieti červený panáčik, tak predsa ich to trochu zabrzdí,“ uviedla jedna nami opýtaných. Vodičov majú na zvýšenú opatrnosť v týchto miestach upozorniť nové značky. ,,Okrem už existujúcich značiek osadíme aj doplňujúce svetelné označenie – blikajúci panáčik,“ povedal Ľ. Tomko, podľa ktorého majú ale mať vodiči na pamäti fakt, že chodec má vždy prednosť.  U verejnosti ale skôr ako vypínanie a zapínanie semaforov rezonuje téma chýbajúcich obchvatov. ,,Myslím si totiž, že keď fungujú semafory je v tom poriadok. Len niektorým to prekáža, lebo „v bordeli“ sa dobre žije, ale nie semafory sú na vine,“ reagoval náš čitateľ Pavol, podľa ktorého je táto téma dobrá iba na vybíjanie si politického kapitálu pred voľbami. ,,Najnovšie sa musí vypracovať Plán udržateľnej  mobility, či tam prejde dostatok áut. Akoby sme chceli postaviť dom od strechy. Najprv spracujeme projekt, vykúpime pozemky, zoženieme peniaze, a tak špekulujeme, či sa nám to oplatí,“ dodáva čitateľ. ,,O tomto probléme sa už rokovalo na VÚC PSK, ale tu treba riešiť dopravu z viacerých uhlov, vrátane nového kruhového objazdu pri ZUŠ. Čiže veľké investície do dopravy budú nevyhnutné,“ uzavrel primátor mesta.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 19. (15. mája 2018)


bottom of page