top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Samuel Struk je dnes majstrom Slovenska

Updated: Jun 28, 2020


Samuel 1

S motorkou vyrastal odmalička. Samuel Struk z Vislanky je veľký motocyklový talent a hoci iba nedávno dosiahol vek dospelosti, už teraz sa môže pochváliť titulmi majstra Slovenska. Motokrosová nádej, ktorej prednosti objavil otec si veľmi dobre uvedomuje, že bez zanietenia, driny a charakterových čŕt by úspechy neprichádzali. Popri tréningu a súťažiach sa chce najbližšie sústrediť na maturitu, ktorá ho čaká na Obchodnej akadémii v Starej Ľubovni.


Samuelovi sa iba nedávno podaril ďalší husársky kúsok. Medzi juniormi ovládol päťdielny motokrosový seriál a stal sa majstrom Slovenska. „Už som bol majstrom v 14-tich rokoch i ako 16-ročný. Medzi juniormi do 21 rokov som bol minulý rok druhý, takže tentoraz mi to vyšlo,“ priblížil úspešný mladík.


Mánia s motorkami Ako nám talentovaný športovec prezradil, jeho láska k motorkám sa zrodila v detstve. „Motokros je vo Vislanke tradíciou, máme tu trať, ktorú budoval aj môj otec. Mal vášeň na motorky, takže mňa, aj brata k motorkám priviedol on. Najprv kúpil motorku bratovi, potom aj mne. Vo Vislanke to bola svojho času mánia, veľa chlapov si vtedy nakúpilo motorky, ja som začínal asi ako sedemročný. Veľmi ma to bavilo,“ vrátil sa k detstvu.


Mladý talent získaval každým rokom na zručnostiach a postupne prichádzali aj výraznejšie úspechy. Po národných tituloch, kedy porážal aj starších súperov si ho všimli v motokrosovom centre v Trenčíne a ponúkli mu oveľa lepšie podmienky pre ďalšie napredovanie v kariére. „V Trenčíne som už tri roky, počas dňa mám dvoj až trojfázové tréningy. Ráno chodievam behať, potom ma čakajú raňajky, nasleduje fitnescentrum, plávanie, posilňovňa, obed a ide sa trénovať na motorku. V okruhu asi 60 kilometrov tam majú asi 12 tratí. U nás na východe sú trate iba vo Vislanke, Hniezdnom, v Poprade, Širokom a v Levoči. Trénuje nás hádam tridsať, takže je to o niečom inom,“ porovnal možnosti.


Čaká ho maturita Už tento školsky rok čaká Samuela maturita na obchodnej akadémii. Veľmi dobre si uvedomuje, že pôjde o ďalší dôležitý míľnik v jeho živote. „Momentálne mám individuálny študijný plán, v škole mi maximálne vychádzajú v ústrety, za čo som vďačný. Učivu sa teraz budem chcieť povenovať viac, potom by som chcel ísť študovať ďalej, na fakultu telovýchovy do Prešova,“ prezradil.


Vďaka motokrosu už Samuel precestoval mnohé krajiny – Maďarsko, Taliansko, Nemecko či Španielsko. Veľkou oporou mu je rodina, otec, mama i malá sestra mu totiž robia doprovod na preteky. „Vždy ideme o nejaký deň skôr, aby sme zašli spolu pozrieť aj nejakú pamiatku, alebo sa len tak niekde okúpať.“


Navonok by sa motokros mohol niekomu zdať menej náročný šport, faktom však je, že si vyžaduje nároky na kondíciu i koncentráciu. „Ak niekto hovorí, že iba sedíte na motorke a pridávate plyn, je na veľkom omyle. Takým ľuďom odpoviem, nech si sadnú na horský bicykel a spustia sa dolu kopcom, uvidia, ako potom bolia ruky. My jazdíme po rozbitých tratiach vkuse pol hodiny,“ vysvetľoval šampión.


Hoci sa Samuel snaží jazdiť s rozumom, vo svojom športovom odvetví si uvedomuje aj nebezpečenstvá. „Pred piatimi rokmi jeden parťák na pretekoch tak nešťastne spadol, že si zlomil väzy a zomrel. Mal 13 rokov. Snažím sa však byť opatrný a jazdiť konzistentne a nie byť iba rýchly. Chvalabohu, zranenia sa mi zatiaľ vyhýbajú,“ podotkol so skromnosťou juniorský majster krajiny, ktorý raz túži aj po víťazstve medzi mužmi. „Tiež by som chcel byť aspoň do trojky v Čechách, kde je vyššia kvalita, aj konkurencia, okolo desiateho miesta v Nemecku, čo sú akési majstrovstvá Európy a napokon by som sa chcel dostať aj na majstrovstvá sveta,“ uzavrel.

samuel 2

Peter Rindoš, foto: archív S. Struka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 42 (12. november)


bottom of page