top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

S regionálnou hygieničkou: Treba sa báť opičích kiahní?

Po covidovej pandémii strašia opičie kiahne. Aj keď ich výskyt sa na Slovensku nepotvrdil, blížia sa dovolenky, a tak by podľa regionálnej hygieničky mali byť ľudia opatrní.


Na Slovensku sa zatiaľ nevyskytol potvrdený ani podozrivý prípad, a to ani v minulosti. „Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto reálne riziko existuje,“ vyjadrila sa Mária Mancalová, regionálna hygienička. Podľa nej, rozsiahle epidémie sa u nás nepredpokladajú, skôr sporadické ohniská.


Aj opreto by sa cestujúci, hlavne do západnej a centrálnej Afriky, mali vyhýbať úzkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky alebo potvrdenú infekciu opičích kiahní, tiež so zvieratami a predmetmi, ktoré môžu byť kontaminované výlučkami zvierat. Jesť treba tepelne upravenú stravu, nejesť mäso divoko žijúcich zvierat, dodržiavať dôslednú hygienu rúk a nepoužívať spoločnú posteľnú bielizeň či uteráky.


„Dôležité sú informácie o potenciálnom riziku šírenia opičích kiahní, najmä u osôb, ktoré majú príležitostný sex, viac sexuálnych partnerov a MSM komunity,“ dodáva M. Mancalová.


ilustračné foto.: www.postoj.sk


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22 (8. jún 2022)

bottom of page