top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Rybárska sezóna je otvorená, hovorí o nej I. Orovčík

Updated: Jul 1, 2020


DSC_0139

Po dlhej a studenej zime sa konečne dočkali aj milovníci rybárstva. V nedeľu (14. mája) oficiálne otvorili sezónu. Rybári sa tak môžu opäť venovať svojmu koníčku a tráviť voľný čas pri vode. O tom, čo ich čaká v novej sezóne, čo pre nich výbor pripravil, sme sa pozhovárali s Ivanom Orovčíkom, predsedom miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu.

I. Orovčík

Slávnostne ste odomkli vody, čím ste otvorili novú rybársku sezónu. Aká bude, čo všetko čaká rybárov?


– Myslím si, že sme urobili všetko, čo sme mohli v rámci svojich finančných možností pre to, aby rybári boli aj v tejto sezóne spokojní. Do rybníka boli nasadené kapry a amury, na budúci týždeň nám ešte príde zásielka karasa, na jeseň do rybníka doplníme šťuku, aby sa nám na jar vytrela, aby sme ju mali aj z vlastnej produkcie. Na tečúcich vodách na rieku Poprad klasicky idú dvojročné a jednoročné lipne, dvojročné potočáky, aj nejakého duháka sme dali. Pstruhová sezóna prakticky už prebieha, vysadili sme 500 kg „duháka“ po potokoch, takže rybári už mali šancu chytiť aj nejakého pstruha. Na malé potoky pôjdu malé pstruhy, aby tie vody naďalej žili.


Čo budú môcť teda rybári chytať?


– Od budúceho týždňa platí ešte zákonná lehota pre kaprové vody a je tam výnimka len na kapra a vzhľadom k tomu, že amur nemá dobu ochrany, tak si ho môžu rybári chytiť, prípadne ešte aj ostrieža. Pleskáč a ostatné biele ryby sú ešte do konca mája hájené.


Aká je situácia vo vašom revíri, teda nielen na rybníku, ale aj na ostatných vodách?


– Vodná nádrž Vengliská prezimovala k našej spokojnosti, nemali sme úhyny rýb, takže môžeme povedať, že ryby v nádrži prezimovali veľmi dobre. Na rieke Poprad po ľadochode čakáme ešte na kompenzáciu škôd, ktoré boli vyčíslené, aby sme doplnili tie ryby, ktoré nám ľadochody zničili.


Súčasťou modernej turistiky je aj rybačka, budú si môcť aj nečlenovia prísť na svoje?


– Pre nečlenov má Slovenský rybársky zväz určené pevné pravidlá, denná povolenka pre nečlenov je vo výške 17 eur rovnako pre lipňové aj kaprové vody. Takže turisti si môžu za uvedených podmienok zachytať aj v našom revíri. Po nasadení rýb je väčšinou odozva aj u tých, ktorí nie sú rybári, že si kupujú povolenky.


Nemôžeme obísť pytliactvo, vyskytuje sa aj vo vašom revíri?


– Čo sa týka pytliactva, minulý rok nebol nikto pristihnutý. Pytliactvo je trestný čin a je tam sadzba od dvoch rokov, takže každý by si mal rozmyslieť, či tá ryba stojí za to, aby si človek pošpinil register trestov.


Ak to zhrnieme, tak rybári sa môžu na nadchádzajúcu sezónu naozaj tešiť?


– Všetko už bude len o počasí. Ak nám jeho rozmary nenarobia nejaké škody a nespôsobia väčšie problémy, tak sme nastavení štandardne. Zarybnenie tu je a rybári majú šancu uloviť ozaj pekné ryby.


Text a foto: Ján Petrus


Článok bol publikovaný 23. mája v ĽN č.20/2017


Fotogaléria z rybárskej detskej súťaže 


bottom of page