top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Rozprávková cesta pod hradom

Updated: Jun 29, 2020


DSC_0521

Lesná cesta pod Ľubovnianskym hradom sa na chvíľu zmenila na rozprávkovú. 25. ročník podujatia s názvom Cesta rozprávkovým lesom navštívilo viac ako 160 detí. V sprievode svojich rodičov sa tak mohli vybrať do sveta rozprávok.


Po ceste sa deti mohli pozdraviť s Kocúrom v čižmách, kde si mohli vyskúšať svoju zdatnosť pri jazde na kolobežke. S vodníkom zas vyloviť pár rýb, logické myslenie zapojili pri čertoch a tiež sa museli predrať lesnou pavučinou. Navštíviť mohli aj Medovníkovú chalúpku či Popolušku a pomôcť jej roztriediť šošovicu a fazuľu. Pri úvodnej bráne do rozprávok deti dostali kartičky, na ktoré zbierali pečiatky za splnené úlohy, za ktoré získali malú odmenu. „Pripravených bolo osem stanovíšť. Na každej zastávke museli splniť určitú úlohu, ktorú im zadali rozprávkové bytosti. Úlohy boli zamerané predovšetkým na rozvojové aktivity a logické myslenie. Zahŕňali šport, zdravotnú výchovu, environmentálnu výchovu, dopravnú výchovu, taktiež si deti zopakovali znalosti z rozprávok,“ povedala predsedníčka Okresnej organizácie Únie žien Slovenska (OO ÚŽS) Helena Kňazovická.


Náročnosť úloh bola prispôsobená deťom podľa veku. Najzložitejšou úlohou bolo rozpoznať liečivé rastliny a vyznať sa v zdravotnej výchove. „Mladšie však s pomocou svojich rodičov aj túto úlohu zvládli. Radi zapájame aj mamky a ockov, keď deti nevedia. No väčšinou sa stretávame u rodičov s prekvapením, keď ich deti pohotovo na otázku zareagujú a úlohu hravo zvládnu,“ zhodnotila H. Kňazovická.

DSC_0524

Hlavným organizátorom podujatia je už dlhoročne OO ÚŽS a podujatie chystajú v spolupráci s Mestom Stará Ľubovňa a Ľubovnianskym osvetovým strediskom. „Každý rok sa na pripravovanie tejto aktivity tešíme. Chceme, aby si deti s rodičmi užili spoločný čas vonku v prírode, zabavili sa a čosi sa možno aj naučili,“ doplnila H. Kňazovická. Čaro rozprávkového lesa do lesoparku prichádzajú okúsiť nielen návštevníci z okresu, ale aj z Nitry, Námestova, Košíc, Spišskej Starej Vsi, Prešova, Humenného, Svidníka či Kežmarku. Počas ostatných rokov si rozprávkovým lesom prešli aj turisti z Nemecka či Anglicka.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (24. september)


bottom of page