top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Roj včiel na sídlisku, zasahoval skúsený včelár!

Na sídlisku v Starej Ľubovni sa na lavičke usadil roj včiel. Mestská polícia privolala na zásah skúseného včelára.

Podľa včelára Rudolfa Romana, roj bol usadený na pomerne nebezpečnom mieste. "Pretože hrajúce sa deti si neuvedomovali riziko, ale, čo sa týka vyrojenia včiel, nie je to až také nezvyčajné,“ podotkol a pripomenul, že je lepšie, ak sa k takýmto situáciám privolá niekto, kto včelám rozumie. Aj zložky záchranného systému, napr. hasiči sú tiež školení na podobné zásahy, včelári sa však dokážu o roj aj následne postarať.


Hrozí včelí mor

Aj teraz putovalo včelie spoločenstvo k včelárovi. „Neznáme roje sa majú likvidovať, pretože v okrese máme niekoľko ohnísk včelieho moru, čo je veľmi nebezpečná choroba a musí sa riešiť pod dohľadom veterinárneho lekára,“ pripomenul R. Roman, ktorý nateraz bude včely sledovať po zdravotnej stránke.

Takéto zblúdené roje včiel, aj keď akokoľvek kuriózne, nie sú podľa včelárov ničím zvláštnym, ide o prirodzený postup rozmnožovania včelích rodín. „Včely si nájdu provizórne stanovište, pud ich ženie k opusteniu úľa, tzv. sliedičky nájdu miesto, aj keď nie vždy vhodné. Niekedy hľadajú iné, lepšie,“ dodáva včelár i to, že niekedy sa, žiaľ, usídlia na nevhodnom mieste natrvalo a v zime zahynú. Vždy je preto dobré volať v takýchto prípadoch skúsených včelárov, aj v našom okrese je ich dosť a stretli sa už aj s rojmi na stromoch či aj na spätnom zrkadle motorky.

foto.: MsP

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21, 31. mája 2023)


bottom of page