top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Remeslo na vlastné oči

Updated: Jul 30, 2020


DSC_0768

Už tradične bola súčasťou jarmoku aj remeselná ulička. Zaplnili ju diela a výrobky šikovných remeselníkov, výrobcov, tvorcov z blízkeho i ďalekého okolia.


Uličku remesiel obsadili v prvom rade handmade výrobky. Pomyselné dvere do svojich dielní otvorili remeselníci živými ukážkami zo svojho tvorenia. Medená bižutéria, šperky, maľované sklo, drevené dekorácie, tkané koberce, keramika, kožené kabelky, hračky, textilné výrobky, sviečky z včelieho vosku, kvetinové a folklórne motívy. Všetko toto sa rozprestieralo na pešej zóne, kde naše mesto hostilo viac ako 70 stánkov s umeleckou tvorbou. Pomedzi živú vravu sa ozýval zvuk zvoncov či fujary. Vzduchom sa niesla vôňa medovníkov, trdelníkov, kávy, ale aj oku lahodiacich mydielok. Jedny z nich pricestovali z Liptova. „Venujeme sa výrobe kozmetických, prírodných bylinkových mydiel z vlastnej produkcie byliniek. Myšlienka vyrábať mydlá nám skrsla práve vďaka nim a s manželom sa im venujeme už viac ako desať rokov,“ opísala Slávka Strenková, ktorá pochádza zo Starej Ľubovne. Na otázku, ktorý druh mydla sa im predáva najviac, nenašla odpoveď, pretože je to veľmi rôznorodé. „Naše mydlá voňajú vyložene prírodnými vôňami a ľudia si teda vyberajú podľa vône, alebo aj podľa toho, aké kožné ochorenie ich trápi,“ vysvetlila S. Strenková.

DSC_0771

Hneď oproti stánku s mydlami sa už veselo roztáčal hrnčiarsky kruh s keramickou hlinou. Svoje umenie na živo predvádzal Ján Mokriš z Michaloviec.„Hrnčiarstvu sa venujem už viac ako 20 rokov. S kolegom vyrábame výrobky bežnej spotreby, ako sú šálky, misky, rôzne vázičky. Baví ma na tom tá možnosť tvoriť a vymýšľať,“opísal J. Mokriš, ktorý dodal, že ľudia sa už naučili, že ručná výroba je niečo viac ako sortiment v čínskom obchode.

DSC_0772

Ďalšiu zastávku sme si urobili pri stánku s rôznymi dekoráciami a módnymi doplnkami do vlasov pre mladšie dievčatá. Darina Spišáková zo Starej Ľubovne ich začala vyrábať hlavne kvôli svojej dcére.„Je už v takom veku, že sa veľmi rada parádi. Začala som čelenkami, neskôr sponkami. Najnovšie som začala tvoriť sponky s ľudovým motívom. Chcela by som tvoriť aj kravaty, no, žiaľ, tie zatiaľ nestíham,“nechala sa počuť D. Spišáková, ktorá je známa aj výrobou madeirových kraslíc.

DSC_0785

Pokojnú a milú atmosféru v remeselnej uličke dopĺňali aj netradičnejšie vône. Róbertovi Mižovi z Košíc učarovala práve vôňa kože. Je umeleckým brašnárom a tomuto povolaniu sa venuje už vyše dvadsať rokov.„Začínal som pri strojovej výrobe, vyrábali sme rôzne veci, napríklad kynologické potreby a podobné remenárske výrobky. Najviac ma však baví ručná výroba. Vyrábam rozmanité drobnosti od náramkov, opaskov, rôznych puzdier na mieru, kabely, brašne až po peňaženky,“predstavil svoj široký sortiment. R. Mižov. Podľa jeho slov úspech slávia hlavne náramky, na ktorých má svoj vlastný patent na zapínanie vyrábaný z kože.

DSC_0787

Oslovilo nás však aj to, že niektoré výrobky vám vyrobili na mieru priamo na mieste. V stánku s názvom Korálky pre každého, bola možnosť dať si vyrobiť napr. náramok a vybrať si dokonca farebnú kombináciu a vzor. Domov ste si tak mohli odniesť jedinečný kúsok podľa vlastnej predstavy.


bottom of page