top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Ranná špička na Štúrovej ulici je už neúnosná

Updated: Jul 14, 2020


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dopravná situácia na Štúrovej ulici trápi cirkevnú školu už dlhé roky. Keď však mala menší počet žiakov, dalo sa to zvládnuť. Momentálne tu však každé ráno prichádza 730 detí, žiakov i študentov plus zamestnanci a mnohí, samozrejme, na autách. Čas od 7.30 do 7.50 h je tu tak doslova hororový. A týka sa to aj blízkeho sociálneho zariadenia Domu sv. Anny.


“V čase rannej špičky tam vznikajú kolízne situácie, môže tam dôjsť k haváriám i zraneniam,“ upozorňoval na nebezpečnú situáciu viackrát na zasadnutiach MsZ poslanec Rudolf Žiak a svoje ponosy predniesli na radnici i z blízkych zariadení. „Keďže aj ja chodím autom, vidím, čo sa tu deje – smeruje tu zásobovanie do školskej jedálne, peší, autá… Šoféri hovoria, že je to neúnosné. Vážne sa obávam,“ zhrnula situáciu Monika Maníková, riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda. Jednoducho, frekventovaná cesta je úzka, má len 450 cm a dokonca na zúženom mieste aj 240 a pritom sa tu jazdí v dvoch smeroch. „Buď by sa tu mala urobiť jednosmerka, alebo by sa mala rozšíriť cesta. Tie autá sa tu tlačia, deti sa tlačia… Som prekvapený, že sa tu zatiaľ ešte nič nestalo,“ potvrdil ťažký cestný boj vodič z Domu sv. Anny, Marián Kaleta. Pridala sa aj mama Miroslava Tureková, ktorá vozí dcérku každé ráno do zariadenia: „Chodím aj pešo, ale ten chodník, ktorý tu vedie, je celú zimu neodhrnutý, autá sa križujú, nie je ako prejsť cez priechod. Tá situácia je veľmi zlá.“    

20160119_074608

Problém si uvedomuje aj mestská samospráva.„Rozšírenie cesty je finančne náročné a potrebné je tu aj majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov. Prvoradým bude tak upraviť terén aspoň zatrávňovačmi, aby sa doprava odľahčila, aby odstavené autá neblokovali cestu,“vyjadril sa primátor Ľuboš Tomko.

Navyše, situácia v lokalite sa môže zhoršiť s plánovanou výstavbou seniorského centra z bývalej kotolne v areáli Ľubovnianskej nemocnice. „V takom prípade už počítame s vytvorením jednosmernej komunikácie, kde by sa prepojili cesty transfúznej stanice, školy  a takisto musíme riešiť parkovacie miesta,“ dodal primátor, ktorý nateraz sľúbil aspoň spomínané zatrávňovače, ktoré by tam mali pribudnúť v jari.

Dodať treba, že aj tie pomôžu, keďže hlavne v blatistom období problémy ešte kulminujú, nerieši to však situáciu v globále.


Rozhovor s riaditeľkou ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda


Dopravná situácia na Štúrovej ulici sa zhoršila natoľko, že viacerí hovoria o alarmujúcom stave. Ráno tam zvádzajú cestný boj mnohí hromžiaci vodiči a na to sa denne prizerá aj riaditeľka blízkej ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda Monika Maníková. Pýtame sa jej aj na to, čo by podľa jej názoru najviac pomohlo. 

Manikova.novsia

Odkedy je situácia na Štúrovej ulici takto vyhrotená? – Dopravná situácia nás trápi dlhšie, ale v ostatnom období je to už neúnosné. Lepšie časy boli, keď škola ešte pred 6-timi rokmi mala menší počet žiakov. Nemali sme materskú školu a vtedy to ešte stačilo po dopravnej stránke, ale postupne pribúdali deti do škôlky, ktoré vieme, že treba zväčša priviesť autom, pribúdali žiaci… No a situácia sa začala zhoršovať. Je tu aj gymnázium, vysoká škola má svoje pracovisko… Plus zamestnanci, zásobovacie služby a aj motorizovanosť sa zvyšuje. Zhoršilo sa to ešte bytovou výstavbou, keďže sa tu postavili domy, lokalita sa zahustila a logicky aj ich majitelia sa potrebujú k nim dostať. Neviem si predstaviť stav, keď sa tu otvorí v blízkosti ešte plánovaný denný stacionár pre seniorov.


Zdá sa vám, že tá situácia je už pre vašich žiakov nebezpečná? – Ja stále hovorím – ide mi o bezpečnosť detí. Pred tromi rokmi som žiadala, aby sa urobil  aspoň chodník. Vtedy sa to po ťažkých rokovaniach podarilo. Ale tu nejde len o naše deti, našich žiakov, týmto smerom chodia aj deti do špeciálnej školy, pohybujú sa pomedzi autá a je to tu vážne nebezpečné. A ráno, keďže aj ja chodím autom a vidím, čo tu je, tak sa veľmi bojím. Vieme, že aj vodiči, ktorí to majú v prvom rade ťažké, sú tiež všelijakí, niektorí jazdia ako majstri sveta a deti sú zas len deti, nevedia predvídať. Takže naozaj, situácia je tu nebezpečná.


Čo by pomohlo podľa vás najviac? Vieme, že všetko je limitované financiami, skúste načrtnúť najprv tie najurgentnejšie riešenia, ktoré by aspoň čiastočne vyriešili stav. – Urgentne sa musí rozšíriť cesta, pretože momentálny stav jej šírky je 450 centimetrov, a to vôbec nespĺňa zákon o cestných komunikáciách, dokonca v tom najužšom úseku pri garáži oproti domu pána Žiaka je to 240 centimetrov. To nie je ani jeden dopravný pruh. Už tu boli nehody, čiže tá cesta si jednoducho žiada rozšírenie. Ale treba vybudovať aj zatrávňovacie pásy, kde by v úseku pri materskej škole mohli rodičia odstaviť svoje autá na spevnenú trávu. Treba tam síce odstrániť stromy, ale myslím si, že vieme ich doplniť inou zeleňou. No a tiež by tam bolo nutné urobiť prekládku dvoch stĺpov elektrického vedenia.


Spomínali ste, že situácia sa tu vyhrocuje hlavne v čase dažďa alebo snehovej kalamity… – Áno, keď prší je to tu ešte horšie, pretože tým spôsobom, že tráva vedľa cesty sa rozbahní, autá logicky nejdú do blata, a tak sú na ceste. Veľmi ťažko je tu ale aj v zime ako táto. Je bohatšia na sneh, sú tu vysoké snehové mantinely a už dosť úzka cesta sa postupne ešte zužuje.


Ak to celé zhrnieme, tak naozaj môžeme povedať, že tá situácia je alarmujúca? – Áno, tá situácia je tu alarmujúca, nebezpečná a jednoducho, keď sa s tým niečo neurobí, možno sa stane nejaký úraz a potom už bude neskoro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Situácia na Štúrovej ulici je katastrofálna tak v zime, ako i v lete. Okrem detí zo ZŠ s MŠ  a Domu sv. Anny tu pomedzi množstvo áut kľučkujú aj školáci smerujúci do ŠZŠ. 


foto (hm, archív ZŠ)


bottom of page