top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Rady na oddelení dokladov pretrvávajú, myslite na to, aby ste si nezmarili dovolenku

Pred začiatkom letných dovoleniek sa na oddeleniach vydávania dokladov vytvárajú rady občanov, ktorí si vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu s končiacou platnosťou nechali na poslednú chvíľu.


Nájdu sa aj takí, ktorí nový doklad potrebujú urýchlene, a to im značne navýši aj celkové dovolenkové náklady. Expresné vybavenie cestovného pasu totiž stojí až trojnásobok bežnej sumy.


Invázia hlavne so začiatkom vojny

„Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine OR PZ v Starej Ľubovni zaznamenalo výrazne zvýšený počet žiadostí o vybavenie cestovného dokladu. Časom sa situácia stabilizovala a plynule prešla do preddovolenkového obdobia, kedy ale taktiež pravidelne zaznamenávame zvýšený nárast počtu žiadostí o vybavenie cestovného dokladu,“ povedal Rastislav Polakovič, zástupca riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni. A hlavne odporučil ľuďom, aby si nenechávali vybavenie cestovných dokladov na poslednú chvíľu, vyhnú sa tak mnohým stresovým situáciám.


Hoci je možné sa dostať k svojim novým dokladom aj o čosi skôr, v konečnom dôsledku to pocíti aj peňaženka. „Mnohí využívajú aj spoplatnené skrátené čakacie doby na doklady, a to najmä vtedy, ak zistia, že ich cestovný doklad je už neplatný a potrebujú ho z rôznych dôvodov mať platný. V iných prípadoch väčšinou ľudia využívajú klasickú lehotu na vybavenie, ktorá je spravidla do 30 dní,“ ozrejmil Rastislav Polakovič. Aj tu platí jedna dobrá rada, ak sa chcete vyhnúť dlhým radom čakajúcich na vybavovanie príslušných dokladov, je možné sa objednať a zarezvervovať si termín cez stránku ministerstva vnútra.


Aj dieťa cestuje so samostatným cestovným pasom

Počas uplynulých týždňov stúpli počty žiadostí o cestovný pas aj čo sa deti týka. Zatiaľ čo dospelý môžu v krajinách Európskej únie cestovať bez pasu, pretože sa môžu preukázať občianskym preukazom, deti sa bez pasu nezaobídu. Dieťa, ktorému má byť vydaný cestovný pas, musí byť pri podaní žiadosti osobne prítomné a potrebnými dokladmi pre vybavenie cestovného pasu pre dieťa sú rodný list dieťaťa, občiansky preukaz alebo cestovný pas osoby, ktorá požiada o vydanie cestovného pasu dieťaťa a správny poplatok za vydanie cestovného pasu.

Ak patríte medzi cestovateľov, ktorí sa so svojimi domácimi miláčikmi nedokážu odlúčiť ani počas dovolenkového obdobia, netreba zabudnúť tiež na to, že aj pre nich je potrebné pred cestou vybaviť pas spoločenského zvieraťa.

Viac o cestovaní so zvieraťom prinesieme nabudúce.


Občiansky preukaz či cestovný pas? 

Pre občanov Slovenskej republiky platí, že pokiaľ cestujú v rámci Európskej únie, na návštevu krajiny im stačí platný občiansky preukaz.
 
Nutná doba platnosti občianskeho preukazu po vycestovaní nie je stanovená, musí byť však platný v čase, kedy sa v danej krajine budete nachádzať. Mimo EÚ platia iné podmienky vstupu do krajiny. 

Ak cestujete mimo EÚ, je potrebné, aby všetky cestujúce osoby cestovali na svoj vlastný cestovný pas a platnosť cestovného pasu musí byť ešte minimálne 6 mesiacov po návrate z destinácie. 

Žiadosť o vydanie cestovného pasu sa podáva na okresnom riaditeľstve Policajného zboru, podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu občana, alebo v mieste kde sa zdržiava. 

Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu sa vyžaduje osobná prítomnosť občana, ktorému má byť cestovný pas vydaný.

Na vybavenie cestovného pasu si so sebou prineste občiansky preukaz, rodný list (ak nie ste držiteľom občianskeho preukazu), skôr vydaný cestovný pas (ak nevybavujete svoj prvý cestovný pas) a správny poplatok.

Jana Blašková, ilustračná foto minv.sk

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 23 (15. jún 2022)

bottom of page