top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Quo vadis FUTBAL?

Updated: Jul 20, 2020

Krízu v ľubovnianskom seniorskom futbale sa nepodarilo zažehnať ani pred začiatkom novej sezóny. Pred výborom Mestského futbalového klubu stojí veľká výzva – odraziť sa z patovej situácie smerom k postupnej konsolidácii tímu. Úloha to nebude jednoduchá, pretože problémov sa nakopilo neúrekom a ich riešenie si bude vyžadovať veľa času a trpezlivosti. O súčasnej situácii v klube sme sa pozhovárali s Patrikom Boďom, členom výboru futbalového klubu a poslancom mestského zastupiteľstva v Starej Ľubovni.


Po záverečnom kole uplynulej sezóny mali hráči ťažké srdce na zodpovedných činovníkov, údajne nedostali počas celej sezóny ani cent a po poslednom kole neprišiel nikto z vedenia mesta ani výboru aspoň poďakovať hráčom za reprezentáciu mesta… – Len po záverečnom kole uplynulej sezóny? Všetci by sme boli najradšej, keby mali ťažké srdce iba po poslednom zápase. Kvôli zlej situácii v klube, ktorá pretrváva nejeden rok, hráči mali, majú, a zrejme ešte „pár“ nedieľ aj budú mať tie srdcia o čosi ťažšie. To, že futbalisti nedostali počas sezóny ani cent, si uvedomujeme a mrzí nás to, no po nástupe nového vedenia sa pri kreovaní kostry mužstva ani nejaké „hory-doly“ nesľubovali. Osobne som sa už viackrát vyjadril, či už v novinách, na sociálnych sieťach alebo pomocou iných médií, že hrať budú tí, ktorí majú v nedeľu chuť zahrať si futbal takpovediac „za guláš“. Nech si však nikto nemyslí, že nás situácia, ktorá je na úrovni dedinského futbalu, teší. Čo sa týka nepoďakovania sa, po poslednom kole bolo iniciované spoločné stretnutie ukončenia sezóny, no práve vďaka spomínanej „nechuti“ hráčov sa ho uskutočniť nepodarilo. Aj napriek tomu by sme sa tým, ktorí sa cítia akýmkoľvek spôsobom poškodení, radi ospravedlnili. Mužstvo MFK vstúpilo do novej sezóny bez trénera, bez letnej prípravy a dokonca ani nenastúpilo na úvodný zápas. Zaoberal sa tým výbor? – Samozrejme, že zaoberal. Na základe biedneho záujmu zo strany hráčov pred prvým kolom, na ktoré sa dokonca ani nenastúpilo, sa horlivo uvažovalo nad odhlásením seniorského mužstva zo súťaže. Po ďalších dvoch kolách, v ktorých bola väčšia časť kádra pozliepaná dorastencami, sme stále nevedeli, čo s A-mužstvom bude ďalej. Momentálne to vyzerá tak, že sa tím aspoň do konca jesennej časti podarilo zastabilizovať. Z dlhodobého hľadiska to však s takýmto počtom hráčov nebude udržateľné.

Po ôsmom kole je MFK na 11. mieste (zo 14 účastníkov) so 7 bodmi. V prípade, že tento nepriaznivý vývoj bude pokračovať, čaká mužstvo ťažký boj o záchranu, resp. hrozba vypadnutia z V. ligy. Bude sa s tým niečo robiť? – Každú jednu minútu zápasu sa s tým „niečo robí“. Nikto na ihrisku v drese Ľubovne predsa netúži prehrávať a na konci sezóny bojovať o záchranu. Treba si uvedomiť, že momentálne si z toho, kto nastúpi v základnej zostave, príliš vyberať nemôžeme. Aj preto sa v mužstve medzi jednotlivými postami nedokáže vytvoriť zdravá konkurencia. Ďalšou kvapkou v mori príčin neúspechu je pošramotená motivácia. Ľudia často nechápu, ako môže MFK prehrať s nejakou „derevňou“. Pre dedinu je však stále omnoho väčšou motiváciou zdolať okresné mesto, ako pre Starú Ľubovňu poraziť Čirč či Gaboltov. Okrem toho je celý MFK nielen v meste, ale v celom okolí, na posmech, čo futbalistom na hráčskej pohode nikdy nepridá. Odchovanci ľubovnianskeho futbalu vraj za Starú Ľubovňu nechcú hrať. Analyzovali ste vo výbore príčiny tohto stavu a čo s tým mienite robiť? – Seniorský futbal v Starej Ľubovni sa do takejto biedy nedostal zo dňa na deň. Odkedy po obrovskom laufe mužstvo neudržalo 1. ligu, sa akoby nad ním zatiahli čierne mračná, ktoré pretrvávajú dodnes. Kde tkvie primárna chyba, resp. kto za tento úpadok môže, podrobne nevieme ani my. Terajší výkonný výbor na čele s prezidentom Karašom prebral klub s nahromadenými problémami, s mínusovým finančným kontom. Za rok vyplávali na povrch viaceré skutočnosti o pochybnom nakladaní s verejnými zdrojmi v minulosti. Orgány činné v trestnom konaní momentálne vedú ďalšie vyšetrovanie, ktoré by malo konečne odôvodniť pád A-mužstva na dno, resp. omnoho hlbšie.

futbal_mfk

Mužstvo je stále mestským futbalovým klubom. Ako sa stavia Mesto k súčasnému žalostnému stavu vo futbalovom tíme? – Tí z Mesta, konkrétne z mestského zastupiteľstva či priamo z vedenia, ktorí majú aspoň nejaký vzťah k najrozšírenejšiemu športu na svete, sa za futbal prihovoria, postavia a zabojujú kedykoľvek. Ako sa k tomu stavajú ostatní, na to vám ja odpovedať neviem. Opýtajte sa ich a nech sa vyjadria, čo si o futbale v meste myslia. Čo sa týka financovania, tak z rozpočtu asi ťažko klub v najbližšom období vyžmýka väčšiu sumu peňazí. Doba, kedy bol futbal v meste športom číslo jeden, je dávno preč. Tlak ostatných športov pri prerozdeľovaní financií sa každým rokom stupňuje, pričom na pohode nepridalo ani rapídne zníženie celkového rozpočtu pár rokov dozadu. Možno sa podarí o pár „stovák“ dotáciu navýšiť, no to futbal v meste ani zďaleka nespasí. Pokiaľ sa pri prerozdeľovaní dotácií neurčia 3 – 4 prioritné športy, stav sa k lepšiemu neposunie. Situácia nie je lepšia ani z pohľadu sponzorských zdrojov. Aj na základe neatraktivity súťaže podnikatelia z okolia nemajú záujem prispieť čo i len cent do potápajúcej sa lode. Zanietenec alebo tzv. „žid“, ktorý by so svojím úspešným podnikom podal lodi pomocnú slamku, jednoducho chýba. Existuje nejaká dlhodobejšia koncepcia, ako zvrátiť súčasný stav úpadku ľubovnianskeho futbalu, alebo ho čaká pád na samé dno? – Dno už sme dávno dosiahli, pretože okresná súťaž je pre mesto s tak bohatou futbalovou tradíciou nemysliteľná. Ako sa vyhrabať zo zapeklitej situácie sa s ostatnými členmi vedenia pokúšame neustále, zaručiť však v tejto chvíli „ružovú záhradu“ nevieme. Teší nás aspoň pohľad do nižších kategórií, kde je to (s najväčším optimizmom) o čosi „zdravšie“. Miernu nádej vkladáme aj do umelej hracej plochy, ktorá by to mohla trochu nakopnúť. Okrem toho som ako poslanec mestského zastupiteľstva na ostatnom rokovaní predložil poslancom a vedeniu mesta správu o hospodárení MFK za posledný rok. Aj takýmto spôsobom chce MFK vybudovať moderný, otvorený a transparentný futbalový klub, ktorý neskrýva svoje hospodárenie a vykonávanú činnosť, ako tomu bolo doteraz. Text: Ján Petrus, foto: Michal Petrilák a Ján Petrus


bottom of page