top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Prvýkrát si sadlo do lavíc štandardne okolo 200 žiačikov

Updated: Jul 10, 2020


DSC_0461

A je to tu! Školský zvonček pre rok 2017/18 sa včera rozozvučal a dal bodku za 2-mesačným oddychom školákov. Pre prváčikov a ich rodičov mal nepochybne osobitú príchuť, do lavíc základných škôl v Starej Ľubovni si ich sadlo, ako už niekoľko rokov za sebou, niečo cez dve stovky.   


Mierny pokles o desiatku detí ZŠ oproti predošlému školskému roku eviduje tunajšia radnica. Do začiatku roka jej nahlásili základné školy 1409 žiakov. Tieto čísla sa už trochu pohli a do 15. septembra sa môžu ešte zmeniť, s veľkými posunmi už však nemožno rátať. Naša najväčšia ZŠ na Komenského ulici si tak, už podľa údajov z minulého týždňa, pripísala 67 prváčikov, ktorých rozdelila do troch tried. V tomto školskom roku by ju tak malo navštevovať 583 žiakov v 26-tich triedach. Jednu triedu nováčikov privítali v ZŠ Za vodou a usadili v nej 18 detí. V školskom roku 2017/18 tak na sídlisku Východ budú vzdelávať 194 žiakov v 10-tich triedach. Štandardne s dvoma triedami prváčikov, ale potešení ich plným počtom (v každej bude po 22 žiakov), otvorili svoje brány v ZŠ na Levočskej ul., kde zatiaľ evidujú 332 žiakov. ZŠ v Podsadku je podľa údajov z radnice jedinou  školou s nárastom žiakov, oproti minuloročným 280 ich tentoraz nahlásili 296, z toho 20 prvákov. A k tomu treba prirátať 25 žiakov nultých ročníkov, ktorí tiež sadajú do školských lavíc prvýkrát. A v neposlednom rade je tu jediná cirkevná ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda, ktorá sa nachystala pre 29 prvákov v dvoch triedach. Celkovo sa jej čísla šplhajú ku  trom stovkám žiakov, momentálne ich má 294. Základné školy si nielen pre prváčikov pripravili množstvo noviniek, viacerých žiakov prekvapili v prvý školský deň stavebné či estetické úpravy.

DSC_0445

Štvrtý september mal pre prvákov v ZŠ na Komenského ul., vďaka programu, opäť zvláštnu príchuť. A deň, kedy sa z ich detí stali žiaci, si nenechali ujsť ani rodičia. 


Foto: Mário Veverka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 31 (5. september)


bottom of page