top of page
  • Mário Veverka

Prvé stretnutie poslancov

Updated: Jul 3, 2020


DSC_0924

S vymenenými stranami v rokovacej sále, vzdaním sa poslaneckého mandátu Alešom Solárom a jeho nahradením Rudolfom Žiakom i miernym poupravením insígnií staronového primátora sa 10. decembra začalo ustanovujúce rokovanie staroľubovnianskeho mestského zastupiteľstva. Jeho prvá časť patrila, ako tradične, zloženiu slávnostného sľubu, čím sa hlava mesta i poslanci oficiálne ujali svojich funkcií.


Slová, ktorými sa volení zástupcovia ľudu zaviazali, okrem iného, aj rozhodovať podľa najlepšieho vedomia a svedomia, vyslovili po prvý raz Pavol Mišenko, Ján Tomus a Nadežda Suchá. Do poslaneckých lavíc však okrem nich zasadli tiež Edita Oláhová s Michalom Petrilákom, pre ktorých, hoci ostatné štyri roky na poste poslanca nepôsobili, nie je komunálna politika neznámou. „Zloženie poslaneckého zboru rešpektujem. Myslím si, že je tam dostatok odborníkov a kvalifikovaných ľudí , ktorí vedia prijať zodpovedné rozhodnutie,“ uviedol primátor mesta Ľuboš Tomko, ktorý sa na spoluprácu s nimi teší a pevne verí, „že bude tak dobrá ako predchádzajúce volebné obdobie.“


DSC_0916

POZÍCIE BEZ ZMIEN

Poslanci si však v pondelok vyhrnuli už aj rukávy.  Po krátkej prestávke totiž zastupiteľstvo pokračovalo druhou, už pracovnou časťou. V nej sa najskôr zmazal otáznik, kto sa stane pravou i ľavou rukou hlavy mesta. Jeho zodpovedanie však žiadne zmeny neprinieslo. Funkciu viceprimátora tak bude naďalej vykonávať Peter Bizovský (vpravo), prednostom mestského úradu ostal Aleš Solár (vľavo).„Je to rozhodnutie, ktoré som urobil nie na základe politických dohôd, ale na základe vnútorného presvedčenia. A vybral som si ľudí, ktorí majú moju plnú dôveru,“vysvetlil svoju voľbu Ľ. Tomko.


PLAT PRIMÁTORA Kým určenie najbližších spolupracovníkov bolo plne v jeho kompetencii, neskôr prišli na rad aj body podliehajúce schváleniu grémiom. Tým prvým bol plat primátora, ktorému kluby, po dohode, navrhli (a neskôr i dvihli preto ruky) minimálny mesačný plat 2681 €, plus jeho navýšenie o 40 % (1073 €). Dokopy teda 3 754 €. Na záver sa potom pred nich dostal návrh na schválenie nákupu traktora s príslušenstvom pre Verejnoprospešné služby, p.o. Dôvodom na to bol jednak fakt, že 1. januára vstúpi do platnosti novela Cestného zákona, vďaka ktorej mestu pribudla do vienka starosť o všetky chodníky a komunikácie na svojom území (55 km). Druhou, ako podotkol primátor, je, že existujúce traktory vo VPS majú viac než 26 rokov. Navyše,  nedokážu odhŕňať i posýpať zároveň. „Tento nový stroj, ktorého rozpočtový náklad nepresiahne 100 000 €, už ale áno,“ dodal Ľ. Tomko, podľa ktorého je však v sume zahrnutý tak samotný traktor (za približne 58 000 €), ako aj čelný nakladač (6700 €), šípovou (8700 €) a zadne nosenou radlicou (3200 €), samostatný sypač (9300 €), „a takisto podkop za približne jedenásť a pol tisíc eur, ktorý dokáže robiť výkopové práce hlavne pre potreby verejného osvetlenia.“ Keďže po 12-minútovej diskusii poslanci návrh odobrili, nový stroj by tak mohol byť (po verejnom obstarávaní) do terénu nasadený už vo februári. T.z. ešte počas zimnej údržby.



V akej oblasti by ste sa, ako poslanec/poslankyňa, chceli nasledujúce štyri roky najviac angažovať?

Sucha vlcsnap-2018-12-12-09h52m29s119
Misenko.vlcsnap-2018-12-12-09h56m25s666
Petrilak vlcsnap-2018-12-12-09h33m02s807
Tomus vlcsnap-2018-12-12-09h39m21s010
Olahova vlcsnap-2018-12-12-09h48m28s900

Nadežda Suchá (KDH): –Rozhodne v zdravotníctve a sociálnej práci, lebo týmto oblastiam rozumiem a dúfam, že v nich budem platná. A prispejem tak svojou troškou do mlyna, aby to prospelo všetkým občanom nášho mesta.









Pavol Mišenko (OĽANO, SaS, NOVA, OKS, SPOLU): –Keďže najlepšie vidím do histórie, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja, toto si budem strážiť najviac. Ale pretože je mesto o peniazoch nás všetkých, mojou hlavnou prioritou bude strážiť finančné toky a pozerať sa na to, ako sa hospodári s mestským majetkom.






Michal Petrilák (KDH): –Nasledujúce štyri roky by som chcel pracovať hlavne v oblasti kultúry a športu.












Ján Tomus (nezávislý kandidát): –Najväčšiu perspektívu vidím v tom, v čom som pôsobil v minulosti – t.j. sociálnej oblasti. Určite však nebude jediná. Mám prax ako učiteľ, takže sa chcem angažovať i v školstve a keďže fungovanie MsÚ a mesta poznám zvnútra, verím, že sa budem vedieť adekvátne vyjadriť aj k iným otázkam. A podávať tak návrhy, ktoré budú pozitívne a budú posúvať ďalej.




Edita Oláhová (SMER): –Mojou prioritnou a srdcovou oblasťou je kultúra, školstvo a sociálne aktivity. V týchto sa dokážem realizovať naplno.











bottom of page