top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Prvá návšteva veľvyslanca USA v Starej Ľubovni

Updated: Jul 8, 2020


????????????????????????????????????

Uplynulý piatok zavítal veľvyslanec Spojených štátov amerických (USA) Adam Sterling v rámci pracovného výjazdu na východnom Slovensku aj do Starej Ľubovne.  A keďže sa v daný deň konali po celom Slovensku spomienkové pochody, pripojil sa k nim aj veľvyslanec s delegáciou.


Americkú delegáciu vítal na Mestskom úrade (MsÚ) v Starej Ľubovni primátor mesta Ľuboš Tomko spoločne s prednostom MsÚ Alešom Solárom a kontrolórom mesta Jánom Šidlovským. Za rokovacím stolom sa rozprávali o rôznych témach. A. Sterlinga zaujímala najmä otázka turistiky a rozvoja cyklodopravy v meste, ale dotkol sa aj rómskej problematiky. Podľa primátora išlo o zaujímavú a prospešnú návštevu. ,,Mohli sme prediskutovať rôzne problémy a ponúknuť svoj pohľad na ich riešenie z nižšej úrovne ako vládnej. Hovorili sme nielen o rozvojových aktivitách, ktoré sme zrealizovali, ale aj o plánoch,“ ozrejmil primátor Ľ. Tomko. Veľvyslanec USA pôsobí na Slovensku krátko, od mája 2017 a aj preto cestuje po Slovensku, aby lepšie spoznal túto krajinu, ľudí a ich problémy.  ,,Vzťahy medzi oboma krajinami vnímam ako veľmi silné, priateľské, partnerské a spojenecké,“ uviedol A. Sterling.


Po diskusii na mestskom úrade sa delegácia presunula do kostola sv. Mikuláša. Pred ním sa zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí, ktorí si prišli uctiť pamiatku nedávno zavraždeného novinára. Veľvyslanec sa pripojil k nim . ,,Sme veľmi šokovaní a sklamaní z toho, čo sa stalo. Sloboda tlače musí byť zachovaná a očakávame, že sa táto vražda vyrieši,“ uviedol A. Sterling, ktorý si následne pozrel interiér kostola. Potom už jeho kroky smerovali do podhradia, a to do vojensko-historického Múzea Michala Strenka, kde si pozrel expozíciu a prešiel sa 100-metrovým vojenským zákopom, ktorý je na Slovensku jediný svojho druhu.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 9 (6. marca 2018)


bottom of page