top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Prosba o finančnú pomoc na obnovu kostola

Updated: Jun 25, 2020


v Americe

Kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni zažíva historickú obnovu. Okrem opravy fasády, ktorá sa naposledy rekonštruovala v roku 1952, kostol z 13. storočia dostane aj medenú krytinu na veži a streche a vymenia sa aj okná a dvere, opravu si vyžiadala aj veža vrátane závesného aparátu zvonov a nutné je množstvo ďalších záchranných obnov. Množstvo prác súvisiacich s odvodnením muriva sa už vykonalo a ďalšie treba ešte realizovať tak v exteriéri, ako aj v interiéri. Nateraz sú okrem umu a rúk odborníkov a remeselníkov prepotrebné hlavne financie.

DSC02055

Aj vďaka iniciatíve miestnych sa táto informácia dostala aj do ďalekej Ameriky. Prosba o finančnú podporu veľkej rekonštrukcie, aká nemá v novodobých dejinách obdobu, sa spolu s článkom Staroľubovňana Štefana Dlugolinského o historickom skvoste Starej Ľubovne, objavila v novinách Slovák v Amerike. „Kostol je dielom ľudských rúk, je v ňom  veľa znakov, ktoré nám umožňujú čítať jeho minulosť a venovať spomienku predkom, ktorí nám zanechali túto krásu, postavili ho veľkolepo a počas storočí sa oň starali. Je svedectvom veľkosti ich života, úcty k svojmu mestu a pre nás veľkým darom. Títo ľudia zanechali po sebe hlbokú stopu a príbeh, ktorí začali písať pred stáročiami, je teraz v našich rukách, na rade sme my,“ pripomenul farník a iniciátor výzvy Ľubomír Ogurčák. Ako dodal, „naša generácia musí starému kostolu vdýchnuť nový život, je to neľahká úloha, ktorá si vyžaduje aj veľké financie. Veriaci obetavo prispievajú nemalou čiastkou, ale to všetko je málo, nestačí to. Táto oprava je výnimočná a vyžaduje si veľký balík peňazí. Je to neľahká úloha pre nás všetkých, aby sme pomohli, aby príbeh pokračoval a farský kostol opäť zažiaril v plnej kráse a bol dominantou historického námestia a perlou celého mesta.“


Každá pomoc sa tak cení, rozpočet na základné obnovy kostola prekročil 400 tisíc eur, na účte zbierok farníkov je momentálne približne polovica z tejto sumy, a to po odpočítaní 70-tisícovej predfaktúry za medený plech. V tomto roku chce farský úrad zrealizovať obnovu fasády a veže. Nasledovať by mala aj rekonštrukcia elektrickej a plynovej prípojky a ráta sa aj s reštaurátorským výskumom lavíc.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 12/2020 (31. marec 2020)


bottom of page