top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Vianoční trpaslíci Slávky Rinkovskej skrášlili už nejednu domácnosť

Mladá umelkyňa žijúca v Litmanovej si užíva momentálne najkrajšie obdobie každej ženy - rodičovskú dovolenku, a ak sa popri tomuto nádhernému, no zároveň na čas náročnému poslaniu predsa len zvýši nejaká tá hodinka, ukradne si ju pre svoju záľubu, ktorou potešuje aj ľudí navôkol.


Dávkou tvorivosti sa Slávka dokáže odreagovať od každodenných povinností. „Je to moje hobby, ktoré ma veľmi napĺňa. Venujem sa mu už vyše päť rokov a ešte stále sa snažím zdokonaľovať, vždy niečo nové vymyslím, aby sa to ľudom páčilo,“ opísala Slavomíra, ktorá svoju tvorbu širokej verejnosti prezentuje na sociálnych sieťach.


Trpasličie začiatky

Slavomíra, ktorá sa považuje odjakživa za tvorivú dušu a neustále niečo vyrába, objavila svoju inšpiráciu na internete pri sledovaní videí výroby vianočných trpaslíkov. Tých začína tvoriť už v septembri. „Ich výroba trvá dlhšie a chcem sa s nimi poriadne vyhrať, aby to mojich zákazníkov oslovilo a čo najviac sa im páčili,“ povedala tvorkyňa, ktorej výroba jedného vianočného trpaslíka trvá približne 1,5 týždňa. „Telíčka trpaslíkov robievam z polystyrénových kužeľov, ktoré si sama vyrezávam, dotváram ich látkami akejkoľvek farby, na nohy trpaslíkov používam kartónové rolky, na bradu umelú kožušinku a na prikrášlenie trpasličích postavičiek využívam rôzne ozdôbky. Na spájanie jednotlivých komponentov mi poslúži tavná pištoľ,“ ozrejmila výrobu svojich umeleckých dielok. Najväčší záujem prejavujú zákazníci podľa Slavomíry o bielo-sivých, ružovo-sivých či červeno-bielych trpaslíkov, pretože tieto kombinácie v ľuďoch evokujú Vianoce. Občas prichádzajú aj individuálne požiadavky od zákazníkov, ktorým sa umelkyňa veľmi rada prispôsobuje, pretože ju nesmierne napĺňajú stále nové tvorivé výzvy.


Rozširujúce sa portfólio

Okrem vianočných trpaslíkov Slavomíra rozšírila svoje portfólio aj o výrobu kalichov k 1. svätému prijímaniu, ktorých tvorbou sa taktiež inšpirovala na internete. „Spočiatku mi to veľmi nešlo, ale nevzdala som sa a postupom času som stále niečo vylepšovala a dnes sa teším, že majú zákazníci o moje výrobky záujem, sú spokojní a moje tvorenie má význam,“ s nadšením uzavrela tvorkyňa.

Jana Blašková, foto: archív S.R.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47,48 (14. december 2022)



bottom of page